– När det förloppet kommer kan det ofta vara stormande och det är tufft att inte ha några verktyg att känna att man kan ta till annat än att kanske höja syrgasen på högflödesgrimman, säger Gustaf Berg i podden.

Gustaf Berg, ST-läkare på infektionskliniken i Region Östergötland. Foto: Privat

Han arbetar sedan december på infektionskliniken i Region Östergötland och har därmed varit på plats från att den första covid-19-patienten kom dit. Placeringen är just nu på en pandemiavdelning i Linköping. Gustaf Berg är således en av många läkare runt om i landet som för närvarande fokuserar på covid-19-patienter.

Trots den speciella situationen tycker han att arbetet fungerar bra och att stämningen bland personalen är god.

– Det känns som att vi alla har kommit närmre varann, både inom kliniken och inom sjukhuset, säger Gustaf Berg.

Gällande de patienter som kommer till avdelningen säger han bland annat:

– Det spretar väldigt mycket. Vi har ju haft allt från patienter i 20-årsåldern upp till över 90. Alla möjliga underliggande sjukdomar.

Läkartidningen återkommer framöver med nya avsnitt av podden. Om du använder en mobiltelefon kan du hitta alla avsnitt och prenumerera på podden i vanliga poddappar som Acast eller Apples Podcaster-app. Samtliga avsnitt finns också på Podbean.com. Där finns också en RSS-länk.