Sarah Galien, ST-läkare i anestesi och intensivvård på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: Privat

– Med patienterna så känner man sig ofta väldigt otillräcklig, upplever jag själv i alla fall. Man har den här masken på sig och det hörs lite dåligt och man skriker nästan, säger Sarah Galien, som är ST-läkare i anestesi och intensivvård och nu verksam inom intensivvården på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Sarah Galien menar att även situationer där patienter befinner sig i livets slutskede påverkas.

– Vi har ju tyvärr en del gamla, äldre som avlider hos oss, på intermediärvårdsavdelningen, utan att ligga i respirator, utan att vara sövda och att då inte kunna finnas där och hålla handen på ett lite mer mänskligt sätt, det tycker jag känns lite svårt, säger hon i podden.

Vidare hamnar patienternas anhöriga i en svårare situation än vad som vanligtvis är fallet.

– De får ju komma in när vi tror att det närmar sig slutet men innan dess så är det ju många som är väldigt oroliga. Och vi försöker ringa varje dag men det är inte alls samma sak som att få prata på plats.

I intervjun berättar Sarah Galien även bland annat om den starka teamkänsla som finns på arbetsplatsen, hur ett vanligt arbetspass kan se ut och att det är frustrerande att se människor sitta på uteserveringar samtidigt som vårdens anställda ska fortsätta att bekämpa pandemin.

Lyssna till hela intervjun med Sarah Galien i spelaren ovan eller i vanliga poddappar som Acast eller Apples Podcaster-app. Samtliga avsnitt av Läkartidningens podd finns också på Podbean.com. Där finns även en RSS-länk.