Karan Golestani är specialist i infektionssjukdomar vid Skånes universitetssjukhus i Malmö och verksam vid infektionskliniken.
– Nu när det ändå har gått några månader och man har kunnat följa det här förloppet så får man en känsla för vilka patienter som är i risk för att försämras och där kan vi stötta upp lite snabbare, säger han i podden.
Om patienterna konstaterar han bland annat:
– Det klassiska är ju att dom försämras vecka två, dag fem till tio någonstans. Och går in i mer av en inflammatorisk bild.
Karan Golestani fortsätter:
– Det är där vi ser den här singelorgansvikten. Det är därför vi är extra observanta på de patienter som börjar närma sig den fasen. Vi har en bred provtagning och följer det här inflammatoriska förloppet väldigt noggrant. Vi är tidiga med att gå in med högflödesoxygenbehandling, vilket många andra kliniker även har nämnt. Där har vi kunnat se att vi har kunnat vända en hel del innan de har nått det här stadiet där de behöver invasiv ventilation.
Karan Golestani konstaterar samtidigt att han och kollegorna kommer att fortsätta att lära sig om sjukdomen framöver.
– Vi har ett PM, det är verkligen ett rörligt dokument som har ändrats varje vecka, säger han.
Karan Golestani menar vidare att det finns en risk att pandemin leder till att man som läkare vill för mycket och gör för mycket.
– Där är en risk att man även gör skada om man går in med behandlingar som vi verkligen inte har något vetenskapligt stöd för.
Lyssna på hela intervjun med Karan Golestani i spelaren ovan eller i vanliga poddappar som Acast eller Apples Podcaster-app. Samtliga avsnitt av Läkartidningens podd finns också på Podbean.com. Där finns även en RSS-länk.