– Det är den stora frågan just nu. Det är många som frågar den frågan, särskilt från de privata vårdgivarna, säger Björn Eriksson.

Han konstaterar att regionen nu håller på att gå igenom vårdskulden, det vill säga vård som fått skjutas upp på grund av coronapandemin, samt undersöker vilka ekonomiska resurser som kommer att finnas.

– När vi vet det så är det fullt av möjligheter, skulle jag vilja säga. Jag vill inte utesluta någon sådan lösning, säger han om möjligheterna att upphandla vård.

En annan diskussion inom regionen rör om det behöver sparas på vården på grund av kostnader orsakade av pandemin. Hur mycket det skulle kunna handla om kan Björn Eriksson inte säga.

– Det vet jag faktiskt inte för det är mycket som är osäkert. Vi har dels de här skatteprognoserna som nu är så osäkra så att de kallas scenarier. Och vi har hur budgeten ska se ut från regeringen. Vi väntar ju på det. Det är mycket beroende på hur mycket staten kommer att kompensera sjukvården för ökade covid-19-kostnader här, säger han.

I podden uppmanar Björn Eriksson också fler läkare att bli chefer inom vården.

– Det är en utveckling jag skulle välkomna, säger han.

Lyssna till hela intervjun med Björn Eriksson i spelaren ovan eller i vanliga poddappar som Acast eller Apples Podcaster-app. Samtliga avsnitt av Läkartidningens podd finns också på Podbean.com. Där finns även en RSS-länk.