För en tid sedan öppnade det privata vårdföretag Kry, mest känd som en digital vårdgivare, två nya vårdcentraler i centrala Stockholm. På kort tid listade sig över 10 000 patienter hos Kry. Detta ledde till att befintliga vårdcentraler i regionen tappade patienter. Samtidigt uppgav en del av de patienter som listat om sig att de inte hade förstått att de bytt vårdcentral. Region Stockholm menade då att Kry inte hade gjort något fel men att reglerna kring listningen behövde förtydligas.

Ylva Sandström reagerade på att patienter kunde listas på Kry utan att förstå det och gick ut offentligt med sin kritik, vilket fick stor uppmärksamhet. Kry uppdaterade också sin information om listning.

Men Ylva Sandström är fortfarande kritisk till Kry, som hon menar riktar in sig på de relativt friska patienterna och därmed får »för bra« betalt. Ylva Sandström är även orolig för att de små personalägda enheterna i regionen kommer att slås ut. Detta då de inte har en ekonomi som klarar av att många patienter försvinner.

– Det här är en fråga, tycker jag, för våra beslutsfattare i Region Stockholm att se på, säger hon i podden.

Ylva Sandström fortsätter:

– Det måste ske fort.

Läkartidningen hade bjudit in Kry till att vara med i samtalet med Ylva Sandström. Kry tackade dock nej.

Lyssna till hela intervjun med Ylva Sandström i spelaren ovan eller i vanliga poddappar som Acast eller Apples Podcaster-app. Samtliga avsnitt av Läkartidningens podd finns också på Podbean.com. Där finns även en RSS-länk.

Ersättningssystemet i Region Stockholm

Listningsersättningen i Region Stockholm »betalas ut varje månad utifrån hur många personer som är listade på mottagningen den sista dagen i månaden. Den består av tre olika delar: 1. åldern hos de listade personerna, 2. diagnoser/sjuklighet, som mäts genom systemet ACG, hos de listade personerna, 3. genom ett socioekonomiskt index, CNI.«

Källa: Vårdgivarguiden i Region Stockholm