Cecilia Magnusson, överläkare vid infektionskliniken på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Foto: Privat

Kvinnan, som var i 20-årsåldern och hade besökt Wuhanområdet (där viruset sars-cov-2 upptäcktes) i Kina, blev snabbt känd som en föredömlig patient.

– Hon misstänkte själv att det kunde vara corona, kontaktade vården och då lades hon in och provtogs och isolerades. Runt henne fick vi inga sekundärfall. Det var ju ingen smittspridning över huvud taget, säger Cecilia Magnusson, när hon intervjuas i ett nytt avsnitt av Läkartidningens podd.

Längre fram rapporterade Region Jönköpings län att kvinnan var »välmående och symtomfri«. Cecilia Magnusson konstaterar nu att det fallet gick väldigt bra.

– Det får man verkligen säga. Men sen kom det ju från andra håll och kanter, säger hon i podden.

När Läkartidningen talar med Cecilia Magnusson om året som gått drar hon sig till minnes vad hon tänkte när hon första gången hörde talas om pandemin.

– Jag minns inte riktigt men jag vet att vår smittskyddsläkare vid jultid förra året (2019) började prata om en ny sjukdom i Kina. Men det kändes väl verkligen långt borta och man tänkte om det kommer något fall, då får vi snabbt stopp på det. Så gick ju tankarna, säger hon.

För Cecilia Magnusson, liksom för många andra inom den svenska sjukvården och övriga samhället, har året som gått erbjudit stora inslag av sorg men också en del glädje.

Om arbetet under våren och sommaren säger hon bland annat:

– Det var ju både roligt och spännande och jobbigt. Det är väldigt blandade känslor när man tänker tillbaka på den tiden. Det roliga var ju att se den här enorma viljan som fanns hos alla på sjukhuset.

Cecilia Magnusson vill samtidigt lyfta fram vad hon kallar för en sorgskuld.

– Vi pratar mycket nu om att vi har en vårdskuld och att vi har en ekonomisk skuld och också en social skuld. Men vi har också en sorgskuld, tänker jag, på alla som vi inte klarade och alla som inte fick ta farväl på ett sätt som man önskade. Jag tror att vi kommer att få bära med oss mycket av den biten också, säger hon.

Lyssna till hela intervjun med Cecilia Magnusson i spelaren ovan eller i vanliga poddappar som Acast eller Apples Podcaster-app. Samtliga avsnitt av Läkartidningens podd finns också på Podbean.com. Där finns även en RSS-länk.