Mikael Köhler, läkare och hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala. Foto: Region Uppsala

När han intervjuas den 14 januari i ett nytt avsnitt av Läkartidningens podd ger han direkt besked om att situationen är mycket tuff för de anställda inom Region Uppsala som nu arbetar med pandemin.

– Det är oerhört belastat, säger han i podden, och fortsätter:

– Den totala belastningen i sjukvården är jättehög, utifrån att vi har varit i den här situationen i vår region sedan mitten på oktober.

Mikael Köhler utesluter inte att situationen kommer att ytterligare förvärras och säger att det är en utmaning att få personalen att orka.

– Vår målsättning är att vi ska se någon form av vändning fram mot midsommar, säger han.

Mikael Köhler konstaterar vidare att allt inte kommer att bli som förr den dag som pandemin lättar. Personalen kommer att ha påverkats mycket av sitt arbete med den och en del kan ha svårt att gå tillbaka till den tillvaro som fanns på jobbet före pandemin.

– Det kommer att vara en jätteutmaning för jättemånga att kunna gå in i ett normalt yrkesliv igen, säger han.

Mikael Köhler menar att det i den situationen krävs en bra arbetsledning som kan fånga upp de känslor som finns hos personalen.

– Det kommer att vara väldigt beroende av närvarande chefer, säger han.

Lyssna till hela intervjun med Mikael Köhler i spelaren ovan eller i vanliga poddappar som Acast eller Apples Podcaster-app. Samtliga avsnitt av Läkartidningens podd finns också på Podbean.com. Där finns även en RSS-länk.