Statistik från vecka 7, den 15 till 21 februari, visar att Västerbotten hade 468 fall av covid per 100 000 invånare, högst i landet.

När han intervjuas i ett nytt avsnitt av Läkartidningens podd, inspelat den 26 februari, konstaterar han att vården i regionen är » under stor ansträngning«.

Vad är de viktigaste förklaringarna till att ni har hamnat där ni är i dag?

– Jag tror att de viktigaste förklaringarna är att vi har haft några stora utbrott som sker med den här brittiska virusvarianten. Både den stora ökningen i Skellefteå och i Lycksele. Så vi har ju en samhällsspridning nu av den brittiska virusvarianten som den tenderar att göra i alla regioner och länder, att den successivt tar över och blir den dominerande varianten. Men i Västerbotten har det här gått väldigt fort, säger Stephan Stenmark, i podden.

Han betonar vikten av att invånarna nu håller distans till varandra och andra personer.

– Grunden i våra rekommendationer och det vi verkligen försöker få ut, är ju att träffa få människor, säger Stephan Stenmark.

Tror du då att ni kommer att lyckas med detta (att förbättra situationen)?

– Ja, vi måste lyckas med detta. Vi har inget annat alternativ, säger han.

I ett pressmeddelande från Region Västerbotten i går, måndag, uppger regionen att det fortsatt är »en mycket hög smittspridning«. Något färre testades dock positivt för covid-19 under vecka 8, jämfört med vecka 7.

Lyssna till hela intervjun med Stephan Stenmark i spelaren ovan eller i vanliga poddappar som Acast eller Apples Podcaster-app. Samtliga avsnitt av Läkartidningens podd finns också på Podbean.com. Där finns även en RSS-länk.