Karin Buchanan jobbar som allmänläkare vid Husby Akalla vårdcentral i Stockholm. Foto: Privat

– Jag känner mig övertygad om att jag alltid kommer att jobba i ett sånt här område, säger hon i podden.

Karin Buchanan är specialist i allmänmedicin och verksam, med mindre avbrott, vid Husby Akalla vårdcentral i Stockholm sedan 2015.

– Det är ju ett så kallat utsatt område, säger hon, och konstaterar att det påminner om Rinkeby och Tensta, som ligger i närheten.

Karin Buchanan menar att det som, medicinskt sett, skiljer ut utsatta områden från områden med en annan social struktur är att patienterna är mycket mer sjuka.

– Man måste göra mycket mer utredningar, säger hon.

Karin Buchanan konstaterar också att det i större utsträckning än i dag behövs rimliga förutsättningar, i form av mer resurser, för att bedriva arbetet.

Samtidigt slår hon fast att fördelarna med att arbeta i ett utsatt område överväger de utmaningar som finns.

– Det är väldigt roligt och det är väldigt spännande. Allmänmedicin är ju väldigt roligt, tycker jag och jag tycker att alla patienter är spännande och intressanta, säger hon.

Karin Buchanan uppmanar därför andra läkare att ta chansen att prova och arbeta i ett utsatt område.

– Det absolut överväldigande är att det är mer medicinskt, säger hon och menar att det är lärorikt.

Att arbeta under pandemin har dock varit väldigt tufft för Karin Buchanan och hennes kollegor. Covid har slagit hårt mot vårdcentralens område med många insjuknade och dödsfall. Även en av Karin Buchanans kollegor har avlidit.

– Det blev snabbt väldigt dramatiskt och väldigt tungt, säger hon om det inledande skeendet.

Nu, när vårdcentralen vaccinerar mot covid, tycker hon att en bra kontakt med patienterna är av stor vikt för att nå en hög vaccinationsgrad.

– Det mest effektiva sättet, det är ju att man har en fast läkare som man har förtroende för eller en fast vårdkontakt som man har förtroende för som kan ta en diskussion med de patienter som tvivlar (på vaccination), säger hon.

Karin Buchanan kallar allmänmedicinen för en livslång kärlek och hoppas att den av regeringen utlovade primärvårdsreformen ska bli av.

– Den kan jag se fram emot, verkligen, säger hon.

Lyssna till hela intervjun med Karin Buchanan i spelaren ovan eller i vanliga poddappar som Acast eller Apples Podcaster-app. Samtliga avsnitt av Läkartidningens podd finns också på Podbean.com. Där finns även en RSS-länk.