Marie-Louise Hänel Sandström, specialist i allmänmedicin och riksdagsledamot för Moderaterna, har dock ingen färdig lösning för den nuvarande situationen, där statsminister Stefan Löfven (S) leder en övergångsregering. Hon har också full förståelse för om människor runt om i landet tycker att politikerna i riksdag och regering ska nå en kompromiss, i syfte att lösa den nuvarande situationen. I går, måndagen den 5 juli, kom besked om att det på onsdag blir omröstning i riksdagen om ett förslag att välja Stefan Löfven till statsminister för en ordinarie regering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Utgången av den omröstningen anses dock inte klar.

Marie-Louise Hänel Sandström (M). Foto: Tv-sändning från riksdagen

Marie-Louise Hänel Sandström håller även med dem som menar att det ibland verkar vara en hård ton mellan politikerna. Så har det till exempel varit mellan politiker från Centern och Moderaterna under senare tid. Hon konstaterar att hon som moderat riksdagsledamot från Göteborg behöver tänka på att Moderaterna samverkar med Centern i både Göteborgs stad och i Västra Götalandsregionen.

Marie-Louise Hänel Sandström blev invald i riksdagen 2018 och tog då tjänstledigt från jobbet vid Gråbo vårdcentral i Lerum. Men efter att pandemin kom förra året bad hon riksdagen och sitt parti om lov att börja arbeta deltid på vårdcentralen, för att hjälpa till, vilket hon berättat om i en intervju med Läkartidningen.

Fortfarande arbetar hon ungefär två dagar i veckan som läkare, även om hon framhåller att hon måste prioritera riksdagsarbetet.

– Sen har jag varit inne mycket och vaccinerat, mycket då på kvällar och helger, säger Marie-Louise Hänel Sandström, i podden.

Om den nuvarande politiska situationen leder fram till att det bildas en moderatledd regering, vet Marie-Louise Hänel Sandström vilka sjukvårdspolitiska frågor som partiet vill driva. Det handlar om att minska vårdköerna, reducera vårdskulden som uppstått på grund av pandemin och skapa en mer tillgänglig och jämlik vård, för hela Sverige.

De två andra läkare som sitter i riksdagen är Barbro Westerholm, Liberalerna och Anders W Jonsson, Centern.

Lyssna till hela intervjun med Marie-Louise Hänel Sandström i spelaren ovan eller i vanliga poddappar som Acast eller Apples Podcaster-app. Samtliga avsnitt av Läkartidningens podd finns också på Podbean.com. Där finns även en RSS-länk.