Nina Cavalli-Björkman, överläkare och specialist i onkologi. Foto: Privat

När hon intervjuas via Teams befinner sig Nina Cavalli-Björkman, överläkare och specialist i onkologi, på Åland där hon har ett av sina två arbeten, på sjukhuset i Mariehamn. Där arbetar hon 40 procent. Det andra arbetet, med en tjänst om 50 procent, sker på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Det är faktiskt ett av de absolut trevligaste ställen där jag har arbetat. Det är väldigt duktiga doktorer som jobbar här. För sitter man mitt ute i havet, då måste man kunna klara sig även när vinden blåser och helikoptern inte går, säger Nina Cavalli-Björkman om sjukhuset i Mariehamn.

Hon uttrycker sin uppskattning för den vård som ges på sjukhuset i Mariehamn och konstaterar att:

– Jag kan säga att om jag själv fick cancer så skulle jag gärna vilja få behandlas i Mariehamn.

Nina Cavalli-Björkman menar att det som ger henne mest glädje i arbetet är att hjälpa människor och säger bland annat:

– Är man onkolog så är det inte synonymt med att bota. Men jag kan hjälpa människor med smärtlindring eller jag kan hjälpa människor genom att trösta, att lyssna på någon som har det besvärligt. Det finns liksom många olika sätt.

När det gäller hur den svenska cancervården och den övriga sjukvården fungerar i dag, är Nina Cavalli-Björkman kritisk.

– Att inte ha vårdplatser, att inte ha möjlighet att initera behandling snabbt på grund av att det är köer till strålbehandling eller till cytostatika eller till blodtransfusion eller vad det nu än är. Det tror jag är farligt faktiskt, säger hon.

Bakgrunden till att hon en gång i tiden började att skriva krönikor förklarar hon så här:

– Jag började att skriva ganska intensivt när jag gjorde AT. Jag skrev som ett sätt att göra mig kvitt jobbiga upplevelser.

Det hon skrivit ner då tog hon sedan fram och kunde använda som underlag för texter, i Akademiska sjukhusets personaltidning. Samma metod använder Nina Cavalli-Björkman för sina krönikor i Läkartidningen.

Nina Cavalli-Björkman har fått mycket positiv feedback på de krönikor som hon skriver i Läkartidningen. Hon har funderat på varför det är så.

– Om jag utgår ifrån den feedback jag får i form av kommentarer och post så tror jag att det är något universellt, det här mötet med patienterna och mötet med människor som fascinerar, säger hon.

Lyssna till hela intervjun med Nina Cavalli-Björkman i spelaren ovan eller i vanliga poddappar som Acast eller Apples Podcaster-app. Samtliga avsnitt av Läkartidningens podd finns också på Podbean.com. Där finns även en RSS-länk.

Klicka här för att läsa krönikor av Nina Cavalli-Björkman och andra läkare.