Ulf Österstad, verksamhetschef för Bra liv nära. Foto: Jesper Cederberg

– De måste ställa om jättemycket och det kommer att bli plågsamt, säger Ulf Österstad när han intervjuas i ett nytt avsnitt av Läkartidningens podd.

Bra liv nära startade 2015 och var därmed tidigt ute både i Sverige och Europa med att erbjuda läkarbesök via videolänk. Nu har en tredjedel av invånarna i Region Jönköpings län skaffat sig appen och antalet ärenden ökar.

– Det känns roligt att få företräda ett alternativ som kommer från regionen, med våra medarbetare, säger Ulf Österstad i podden.

Framåt i tiden tänker han sig att den digitala delen av primärvården ännu mer kommer att integreras med den fysiska vården.

– I Jönköpings län så har vi otroligt stor variation på utbudet på de lokala vårdcentralerna, och mognadsgraden. Vilket ju gör att vi måste flytta både kompetensen och befogenheterna så långt ut som det bara är möjligt, för att understödja konverteringen till det nya, säger Ulf Österstad.

När det gäller hur den digitala vården som helhet kommer att utvecklas framåt, tror han att det kan komma att skilja sig mycket mellan olika vårdgivare.

– Jag tror att de som kommer att jobba nära verksamheten, de kommer att växa snabbast och bäst, säger Ulf Österstad.

Lyssna till hela intervjun med Ulf Österstad i spelaren ovan eller i vanliga poddappar som Acast eller Apples Podcaster-app. Samtliga avsnitt av Läkartidningens podd finns också på Podbean.com. Där finns även en RSS-länk.