– Det är nästan ofattbart hur snabbt den nya varianten, omikron-varianten, sprider sig i både Sverige och Europa, säger Magnus Gisslén, överläkare vid infektionskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset och professor i infektionssjukdomar, i podden.

Han fortsätter och konstaterar:

– Däremot är ju inte intensivvården lika hårt drabbad. Det är liksom en väldigt dramatisk situation, samtidigt som den är annorlunda än det har varit i tidigare vågor under pandemin.

Magnus Gisslén. Foto: Johanna Ewald St Michaels

Magnus Gisslén har under pandemins hittillsvarande två år arbetat både med covid-patienter och med forskning om covid-19.

– Det här har ju varit så otroligt sjuka patienter, och det gäller även dem som inte behövt intensivvård. Många har varit så jättedåliga i sin infektion. Och de som har legat på intensivvården har behövt väldigt långa vårdtider, säger han om intrycket av patienterna.

Magnus Gisslén tror dock att den svåraste delen av pandemin är förbi.

– Det jag tror kommer att hända är att vi får leva med sars-cov-2. Det här viruset kommer sannolikt att bli ett nytt coronavirus bland de fyra vi redan har och drabbas av regelbundet men med väldigt lindriga symtom i de flesta fall, säger han.

Magnus Gisslén menar att sårbara personer förmodligen kommer att behöva vaccineras återkommande, i en sådan situation. Men att övriga då inte behöver vaccin. Han tror att det kommer att ta några år innan hans optimistiska scenario kan bli verklighet. Därmed kommer det relativt länge att vara så att människor blir allvarligt sjuka.

I podden ger Magnus Gisslén också sin syn på om dagens restriktioner är verksamma eller ej och sina tankar om covid-19 ska fortsätta att vara klassad som en samhällsfarlig sjukdom.

Lyssna till hela intervjun med Magnus Gisslén i spelaren ovan eller i vanliga poddappar som Acast eller Apples Podcaster-app. Samtliga avsnitt av Läkartidningens podd finns också på Podbean.com. Flera av avsnitten innehåller intervjuer med läkare som på olika sätt har arbetat med covid-19.