– Det här är ju någonting som vi verkligen måste fortsätta att rensa i vad gäller rapporteringar, dokumentering med mer, säger hon bland annat i podden.

Ann-Marie Wennberg Larkö har en bakgrund som hudläkare, forskare och professor i dermatologi och venereologi vid Sahlgrenska akademin. Hon är sjukhusdirektör för Sahlgrenska universitetssjukhuset sedan 2016.

Tillfrågad om hur hennes arbetsvardag ser ut i ett normalläge, svarar hon:

– Ett av mina viktigaste uppdrag är att möta medarbetare i verksamheten. Att få vara med och ta del av både glädjeämnen men också de problem och utmaningar som finns. Jag vill vara en så närvarande sjukhusdirektör som möjligt.

Ann-Marie Wennberg Larkö kommenterar även den återkommande diskussionen om brist på vårdplatser.

– Pratar vi till exempel om Iva-vårdplatser, då vet vi att Sverige ligger lågt, lägst i Norden. Så här måste vi öka antalet Iva-vårdplatser, säger hon.

Däremot finns det andra områden inom vården där den medicinska utvecklingen har reducerat behovet av vårdplatser, framhåller Ann-Marie Wennberg Larkö.

När det gäller vårdutveckling tror hon mycket på den digitala vägen framåt.

– Någonting som jag gärna lyfter fram är faktiskt hur vi har sett att vi kan använda oss av digitaliseringen. Inte minst digitala vårdmöten med våra patienter, säger hon.

Lyssna till hela intervjun med Ann-Marie Wennberg Larkö i spelaren ovan eller i vanliga poddappar som Acast eller Apples Podcaster-app. Samtliga avsnitt av Läkartidningens podd finns också på Podbean.com.

Läs även en tidigare intervju i Läkartidningen med henne, där hon bland annat berättar om uppdraget som ordförande i Nationella vårdkompetensrådet, som ska samordna, kartlägga och stärka kompetensutvecklingen inom sjukvården.