Martin Engström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Halland. Foto: Magnus Andersson, Region Halland/SVT

Tillfrågad om hur han tycker att den svenska vården mår, konstaterar Martin Engström att den är »hårt ifrågasatt« men säger också:

– Samtidigt tycker jag att den vård som våra patienter får i väldigt många avseenden är väldigt högkvalitativ.

Martin Engström startade sin läkarkarriär med AT i Halmstad, blev anestesiolog och har haft ett antal högre chefsuppdrag innan han 2019 blev hälso- och sjukvårdsdirektör.

I år har han bland annat, tillsammans med en kollega, skrivit en debattartikel där han kritiserar tanken på att förstatliga sjukvården.

Han har också, tillsammans med samma kollega (Carolina Samuelsson, läkare och sjukhuschef för Hallands sjukhus), skrivit en debattartikel som handlar om att vägen framåt är att klara vårduppdraget med färre vårdplatser – inte fler.

– Vi kommer inte under de kommande 10-15 åren ha större tillgång till sjuksköterskor än vad vi har i dag, säger han i intervjun i Läkartidningens podd.

Martin Engström berättar även varför de väljer att skriva debattartiklar.

– Vi upplever att vi har ett perspektiv att bidra med. Vi tycker att det är viktigt att det perspektivet kommer med. Vi har själva en klinisk bakgrund och vi har arbetat som chefer på flera olika nivåer, säger han.

Lyssna till hela intervjun med Martin Engström i spelaren ovan eller i vanliga poddappar som Acast eller Apples Podcaster-app. Samtliga avsnitt av Läkartidningens podd finns också på Podbean.com.