Mikael Tiger. Foto: Pär Sandell

Mikael Tiger konstaterar vidare att de resurser som finns i dag inte är tillräckliga.

– Vi är anpassade för söktrycket för 20 år sedan, när folk skämdes för att söka vård för psykisk ohälsa. I dag är det inte så, på samma sätt. Utan i dag är söktrycket högt och resurserna har inte ökat. Och det är alltid brist på psykiatriker, säger han i podden.

Mikael Tiger är docent i psykiatri vid Karolinska institutet och överläkare vid Specialistpsykiatrisk mottagning 2, Norra Stockholms psykiatri. Han undervisar dessutom i psykiatri på läkarprogrammet och är medicinsk redaktör för psykiatri i Läkartidningen.

Just nu forskar han om effekten av psilocybin mot depression, hur SSRI verkar, och om hur man ska kunna ge elbehandling på ett så bra sätt som möjligt.

Mikael Tiger menar att erfarenhet av kliniskt arbete är »jätteviktigt« när man ägnar sig åt forskning.

– Dels så är det mycket det som håller mig motiverad. Slutprodukten, det jag vill är att det ska bli något som hjälper mina patienter, säger han och fortsätter:

– Men sen så får jag också frågeställningarna från kliniken, ofta. Och en känsla får vad som är viktigt, vad är det som vi behöver forska på.

Lyssna till hela intervjun med Mikael Tiger i spelaren ovan eller i vanliga poddappar som Acast eller Apples Podcaster-app. Samtliga avsnitt av Läkartidningens podd finns också på Podbean.com.