Denna webbplats vänder sig till läkare

Bok om ny metod för behandling av psykologiskt trauma

Bok om ny behandlingsmetod inom psykotraumatologi

»Boken är en mycket pedagogisk genomgång av neuroanatomi och neurobiologi som är kliniskt relevant för alla som intresserar sig för trauma och dissociation. Som lärobok och introduktion till behandlingsmetoden DBR är den mycket lyckad«, skriver Hans Peter Söndergaard i sin recension av boken.

Omständligt om värdet av kontinuitet och primärvård i läkarutbildningen

Omständligt om värdet av kontinuitet och primärvård i läkarutbildningen

I »Progress notes« man får följa en grupp läkarstudenter som gör en annorlunda verksamhetsförlagd utbildning, enligt modellen »longitudinal integrated clerkship« (LIC). »Som utbildningsupplägg är LIC intressant, även om kontrasten mot den svenska läkarutbildningen inte är lika stark som mot den nordamerikanska«, skriver Ebba Lindqvist, som tycker att boken hade behövt en hel del redigering. (1 kommentar)

Olika röster i ny bok om transfrågan

Olika röster i ny bok om transfrågan

I sin bok »Identitetskriget. Om trans, kön och kultur i vår tid« låter psykiatern Stefan Krakowski en mängd olika röster komma till tals. »Det verkar uppenbart att identitetskriget lär pågå länge än, och utan att välja sida har Stefan Krakowski skrivit en bok som ligger i tiden«, skriver Mats Reimer. (1 kommentar)

Relevant om etisk stress i vården

Relevant om etisk stress i vården

»Boken citerar intervjuad vårdpersonals upplevelser av autentiska, kliniska situationer där samvetet har satts på prov och ställer följdfrågor för diskussion och reflektion. Detta gör boken till ett högst relevant utbildningsunderlag för såväl studenter på landets vårdutbildningar som för kliniskt yrkesverksamma inom vården«, skriver Frida Losell i sin recension.

Klimatmedicin ur ett brett perspektiv

Klimatmedicin ur ett brett perspektiv

»Recensionen gör inte verket rättvisa, men sammanfattningsvis är boken ett synnerligen genomarbetat standardverk inom klimatmedicin. Den bör läsas av alla inom hälso- och sjukvården och användas som kurslitteratur på alla vårdutbildningar, men når förhoppningsvis stor spridning även utanför de medicinska kretsarna«, skriver Birger Pålsson. (1 kommentar)

Brett om stöd vid funktionsnedsättning

Brett grepp kring stöd vid funktionsnedsättningar

Boken tar upp de många och svåra etiska dilemma som finns kring personer med funktionsnedsättningar där det inte finns några tydliga svar, skriver Malin Nystrand, som också menar att boken borde vara obligatorisk läsning för alla läkare.

Stort fokus på sjukdomsbegreppet i »Psykofarmaka«

Fokus på sjukdomsbegreppet i bok om psykofarmaka

»Under vilken förklaringsmodell som kunskaperna i ’Psykofarmaka’ ska komma patienterna till gagn är nämligen den springande frågan, och boken tydliggör hur viktigt sjukdomsbegreppet är för psykiatrin; diskussionen ramar in hela texten«, skriver Johan Bengtsson i sin recension. (1 kommentar)

Angeläget och öppet om abort i ny bok

Angeläget och öppet om abort

»Som personal inom abortvård får man inte sällan frågan: ’Vilka kvinnor är det som gör abort?’ Svaret är så klart att det är kvinnor som åker buss, handlar på Ikea och deltar på alla sätt i vårt samhälle«, skriver Lena Marions. Hon har läst boken »Abort« som innehåller 50 berättelser om kvinnors och mäns upplevelse av abort.

Olika aspekter på skadligt spel i ny bok

Olika aspekter på skadligt spel i ny bok

»Boken är angelägen för alla som kommer i kontakt med spelberoende, vilket är många läkare med tanke på att spelberoende förekommer i så många sammanhang, ofta som en dold bakgrundsfaktor«, skriver Lars Sjöstrand i sin recension av boken »Spelberoende«. (1 kommentar)

Bra bok för läkare med kunskaper i samtalsmetodik

Bra bok för läkare med tidigare utbildning i samtalsmetodik

Linda Ängeby har läst boken »Samtalsmetodik«, som vänder sig till dem som håller på att lära sig att använda samtal som behandlingsform, antingen inom hälso- och sjukvården eller inom andra verksamheter. »Det är en bra bok, lättläst och pedagogisk, men skulle behöva vara lite enklare och kortare för att vi läkare ska kunna använda den fullt ut«, skriver hon.

En god översikt av beroendevården

En god översikt av beroendevården

»Printzs bok bör egentligen läsas av alla som arbetar inom beroendevården, men den är särskilt viktig för dem som har ett organisatoriskt ansvar för hur de olika länkarna i vårdkedjan kan hakas ihop«, skriver Lars Sjöstrand i sin recension.

Bred genomgång av sömnens betydelse

Bred genomgång av sömnens betydelse

Johan Zelano har läst boken »Sömn. Hälsans hörnpelare«, skriven av Kerstin Brismar och andra sömnforskare. »Brismar och medförfattare har gjort en fin insats för att förklara och avdramatisera sömnproblem«, skriver han i sin recension.

Spännande lyssning om det sista pillret

Spännande lyssning om att ta det sista pillret

»Det personliga greppet är seriens gnista«, skriver Johan Bengtsson efter att ha lyssnat på poddserien »Det sista pillret«, där vi får följa journalisten Johan Cedersjös nedtrappning av SSRI parallellt med intervjuer av forskare. (1 kommentar)

Personligt om skolan och den avskaffade skolhälsovården

Personligt om dagens skola och den avskaffade skolhälsovården

Efter att Anders Jeppsson läst boken »Flickan i korridoren« ställer han sig frågan hur det kommer sig att över huvud taget några barn och ungdomar klarar av att gå i skolan i dag. (3 kommentarer)

Om att behandla »hela människan«

Att behandla »hela människan«

»Riving hjälper oss att lyfta blicken så att vi kan se oss själva i ett historiskt perspektiv. Boken ger inga definitiva svar, men tillåter oss att bättre förstå oss själva och se nya sammanhang och mönster. Som sådan är den oumbärlig för alla läkare som möter patienter«, skriver Behroz Dehdari i sin recension av »Hela människor«. (1 kommentar)

Om livet med en nyckfull, sällsynt sjukdom

Om livet med en nyckfull, sällsynt sjukdom

En bok om att vara människa och inte bara en patient. Så kan boken »Dubbelliv« sammanfattas kort. Jill Taube har läst en bok hon tycker att alla läkare borde läsa. (1 kommentar)

Läsvärt om psykoanalysens historia

Läsvärt om psykoanalysens historia

»Dahlström har skrivit en läsvärd bok som driver tesen om den psykodynamiska teoribildningens negativa påverkan på svensk psykiatri och förblindning av rättsväsendet i en rad anmärkningsvärda fall«, skriver Axel Haglund, som dock saknar mer initierade rättspsykiatriska perspektiv.   (2 kommentarer)

Intressant om Proust ut ett medicinskt perspektiv

Intressant om Prousts hälsa och relationer till läkarna

Anders Jeppsson har med stort intresse läst Carl Lindgrens bok »Marcel Proust. Liv, lidande och läkare«, som handlar om Prousts livslånga sjuklighet, relationen till olika läkare och orsaken till hans tidiga död.

En solid introduktion till den kliniska neurokirurgin

En solid introduktion till den kliniska neurokirurgin

»Trots många medförfattare är språket gediget och genomarbetat till den grad att till och med en sträckläsning känns trivsam och upplyftande. Författarna lyckas föredömligt knyta sina respektive kapitel till neurokirurgin som helhet, och även mjukare och högst relevanta aspekter, såsom etik, berörs«, skriver Ulrika Sandvik, som har läst »ett ypperligt referensverk inom neurokirurgi«.

Ett genombrott i förståelsen av syfilis

Ett genombrott i förståelsen av syfilis

I Dan Danielssons bok behandlas syfilis dels ur ett historiskt perspektiv med utveckling av diagnostik och terapi, dels den revolutionerande molekylära gentekniken och paleogenomik, som ökat förståelsen för Treponema pallidum och dess undergrupper. Per Anders Mjörnberg har läst boken.

1 2 3 30