Denna webbplats vänder sig till läkare

Personligt om skolan och den avskaffade skolhälsovården

Personligt om dagens skola och den avskaffade skolhälsovården

Efter att Anders Jeppsson läst boken »Flickan i korridoren« ställer han sig frågan hur det kommer sig att över huvud taget några barn och ungdomar klarar av att gå i skolan i dag. (1 kommentar)

Om att behandla »hela människan«

Att behandla »hela människan«

»Riving hjälper oss att lyfta blicken så att vi kan se oss själva i ett historiskt perspektiv. Boken ger inga definitiva svar, men tillåter oss att bättre förstå oss själva och se nya sammanhang och mönster. Som sådan är den oumbärlig för alla läkare som möter patienter«, skriver Behroz Dehdari i sin recension av »Hela människor«. (1 kommentar)

Om livet med en nyckfull, sällsynt sjukdom

Om livet med en nyckfull, sällsynt sjukdom

En bok om att vara människa och inte bara en patient. Så kan boken »Dubbelliv« sammanfattas kort. Jill Taube har läst en bok hon tycker att alla läkare borde läsa. (1 kommentar)

Läsvärt om psykoanalysens historia

Läsvärt om psykoanalysens historia

»Dahlström har skrivit en läsvärd bok som driver tesen om den psykodynamiska teoribildningens negativa påverkan på svensk psykiatri och förblindning av rättsväsendet i en rad anmärkningsvärda fall«, skriver Axel Haglund, som dock saknar mer initierade rättspsykiatriska perspektiv.   (2 kommentarer)

Intressant om Proust ut ett medicinskt perspektiv

Intressant om Prousts hälsa och relationer till läkarna

Anders Jeppsson har med stort intresse läst Carl Lindgrens bok »Marcel Proust. Liv, lidande och läkare«, som handlar om Prousts livslånga sjuklighet, relationen till olika läkare och orsaken till hans tidiga död.

En solid introduktion till den kliniska neurokirurgin

En solid introduktion till den kliniska neurokirurgin

»Trots många medförfattare är språket gediget och genomarbetat till den grad att till och med en sträckläsning känns trivsam och upplyftande. Författarna lyckas föredömligt knyta sina respektive kapitel till neurokirurgin som helhet, och även mjukare och högst relevanta aspekter, såsom etik, berörs«, skriver Ulrika Sandvik, som har läst »ett ypperligt referensverk inom neurokirurgi«.

Ett genombrott i förståelsen av syfilis

Ett genombrott i förståelsen av syfilis

I Dan Danielssons bok behandlas syfilis dels ur ett historiskt perspektiv med utveckling av diagnostik och terapi, dels den revolutionerande molekylära gentekniken och paleogenomik, som ökat förståelsen för Treponema pallidum och dess undergrupper. Per Anders Mjörnberg har läst boken.

Recension: Svårt angreppssätt i bok om psykiskt trauma

Svårt angreppssätt i bok om psykiskt trauma

»Många kapitel har ett fokus på att förklara effekter av trauma ur ett somatiskt och neurovetenskapligt perspektiv. Detta är inte enkelt som angreppssätt, neurofysiologiska mekanismer som förklaring till ett mångfacetterat syndrom som trauma är ett svårt och snårigt område«, skriver Gunilla Brodda Jansen.

Bok om »Det femte Sahlgrenska« utan koppling till i dag

Bok om »Det femte Sahlgrenska« utan koppling till samtiden

»Boken är säkerligen en guldgruva för läsare som intresserar sig för mediesystem som forskningsinriktning och inte minst de medicinska mediesystemens typologi. Men för läsare som letar efter vilka erfarenheter från ’Det femte Sahlgrenska’ som är till nytta i klinik och sjukvårdsadministration i dag ter sig boken något abstrakt«, skriver Anders Jeppsson i sin recension.

Finns själen i hjärnan?

Finns själen i hjärnan?

»Sjöbergs berättelser försätter läsaren i det där åtråvärda lästillståndet när världen utanför grumlas och såväl tid som rum förefaller mindre avtecknade – inte helt olikt det tillstånd som Sjöberg själv verkar befinna sig i under operationerna«, skriver Johan Bengtsson om Rickard L Sjöbergs bok »Hjärnan och jaget«. (2 kommentarer)

Bra kunskapskälla för borderline

Bra kunskapskälla för borderline

Boken »Borderline – i praktiken« är en utmärkt bok om borderlinepersonlighet som med ökad kunskap och öppenhet vill minska fördomarna, skriver recensenten Sophie Steijer.

Patienten i centrum i ny bok om psykisk hälsa hos flyktingar

Patienten i centrum i bok om psykisk hälsa hos flyktingar

»Maria Sundvalls bok är välgörande för oss i vården, en vård som fortfarande bekänner sig till likavärdesprinciper vad gäller bot, tröst och lindring«, skriver Bengt Järhult om boken »Psykisk hälsa hos flyktingar. Berättelser, bemötande och verktyg«.

Inga magiska kulor inom psykiatrin

Inga magiska kulor inom psykiatrin

Behroz Dehdari har läst boken »Psychopharmacology reconsidered. A concise guide exploring the limits of diagnosis and treatment« och finner en nyanserad bok som »ifrågasätter invanda föreställningar utan att kasta ut barnet med badvattnet«.

Tankeväckande om krigets Biafra

Tankeväckande om krigets Biafra

Kjell Asplund jobbade som ung läkare i krigets Biafra, och berättar om erfarenheterna i sin nyligen utgivna bok. »Det är en tankeväckande skildring som kan rekommenderas inte bara till vårdpersonal utan till alla som är engagerade i ideell hjälpverksamhet«, skriver Olle Svensson.

Makten sitter i diagnosen

Makten sitter i diagnosen

I Annemarie Goldstein Jutels bok »Putting a name to it« introduceras läsaren till diagnosernas sociologi. Jutel visar hur diagnoser »ursäktar, förklarar, rättfärdigar och legitimerar«. En individs tillkortakommanden blir med ens legitimerade i diagnostiseringens avgörande ögonblick, skriver Johan Bengtsson, som har läst boken. (2 kommentarer)

Ett uppslagsverk för elevhälsans personal

Ett uppslagsverk för elevhälsans personal

»Boken täcker det mesta som nya skolläkare behöver känna till: skolhälsovårdens bakgrund, synen på hälsa och bildning, de lagar och förordningar vi har att förhålla oss till, de vanligaste formerna av skolsvårigheter som vi möter samt rent medicinska kapitel om tillväxt, allergi och vaccinationer med mera«, skriver Anna Granqvist. (1 kommentar)

En upplyftande bok om biomimetik

Upplyftande bok om biomimetik

»Boken innehåller en mångfald fantastiska exempel på produkter och tillämpningar som vi dagligen använder, inte minst inom medicinen, med ursprung i biomimetisk forskning, men också på ekosystemens fascinerande 'lösningar' som vi ännu inte förstår«, skriver Birger Pålsson.

»Knivkontakt« skär ytligt men relevant

»Knivkontakt« skär ytligt men relevant

»Boken är uppbyggd i korta, lättlästa kapitel som berör ämnen som kirurgins historia, pedagogiska modeller och handfasta råd kring rondarbete, operationsteknik och patientmöten. Språket är direkt och enkelt, i linje med författarnas ambition att fungera som läsarens kirurgiska coach«, skriver recensenterna om »Knivkontakt«, som de tycker är högst relevant för nyblivna ST-läkare.

Noceboeffekten – när orden kan skada

Noceboeffekten – när orden kan skada

Johan Bengtsson har läst »The nocebo effect. When words make you sick«. Boken tar upp flera studier som pekar på noceboeffektens relevans, och författarna anser att kunskapen om noceboeffekten måste öka. (1 kommentar)

Värdefullt om patientsäkerhet

Värdefullt om patientsäkerhet

Catharina Borna har läst »Säker vård« som hon tycker blir en bra referens för dem som arbetar med eller studerar patientsäkerhet.

1 2 3 29