Det misstänkta sambandet mellan rökning och lungcancer belades första gången år 1939 av Franz Hermann Müller i tyska Zeitschrift für Krebsforschung. Också den fortsatta forskningen kom från Tyskland. Men den tid det tog för kunskapen att nå allmänheten i väst blev flera årtionden längre på grund av det nordamerikanska tobaksmonopolets – Big Tobaccos – flitiga PR-arbete. Den tyska forskningen dömdes ut som nazi-vetenskap och rökning lanserades effektivt genom Hollywood, reklam och även som en ren hälsokur.
Hur många liv har inte detta kostat?
Big Marijuana är namnet på sjuksköterskan och författaren Pelle Olssons tredje reportagebok om världens mest använda narkotika. I delstaten Colorado i USA där cannabis legaliserats upprepar sig historien. Cannabis skadeverkningar, numera vetenskapligt väl dokumenterade, ifrågasätts eller förnekas av cannabislobbyns anställda armé av PR-folk och lobbyister. Delstatspolitiker från Colorado som intervjuas har dribblats upp på läktaren och tror fullt ut på myten om den ofarliga drogen. En drog som dessutom säljs som »medicin« i drygt 20 delstater för att bota eller lindra HIV, cancer, svåra smärtor och kramper. Populärkulturen har hittat sin motsvarighet till Marlboro man och en rökande Sean Connery som agent 007 i artister som rapparen Dr Dre och countrysångaren Willy Nelson (för att bara nämna två ur USA:s drogliberala kulturelit).
Men Pelle Olsson har större ambitioner med sin bok. Han tar oss med till Jamaica – ganjans förlovade land, till Portugal där myndigheterna avkriminaliserat det personliga bruket samt till en rad andra länder med varierande erfarenheter av hasch och marijuana.
Överallt intervjuar han såväl förespråkare som motståndare till cannabis. Mitt i detta virrvarr av åsikter träder den stora styrkan i boken fram: dess populärvetenskapliga upplägg. Varje påstående om cannabis skador stöds av en omfattande notapparat som hänvisar till vetenskapliga studier och officiell statistik. Den »lätta« drogens påverkan på ungdomars växande hjärnor, på den mentala hälsan och den ökade risken för bilolyckor dras fram i ljuset. I en cannabisdebatt som omgärdas av haschdimmor är detta en frisk fläkt.
Krönika
»Också onkologen har denna andra våg fått ett beting med pass att fylla och jag har anmält mig frivillig.« Linda Willén skriver om en ny erfarenhet – en arbetsvecka på covidavdelning.
Nyheter
På nya Ersta sjukhus i Stockholm var planen att ersätta läkarnas fasta arbetsplatser med flexibla arbetsstationer i ett kontorslandskap. Men läkargruppen protesterade och sjukhusledningen lyssnade. »Nu upplever vi att vi bygger det här sjukhuset tillsammans«, säger läkarnas fackliga ombud Fredrik Wogensen.
Nyheter
På grund av en uppgradering av produktionsanläggningarna hos läkemedelsbolaget Pfizer kommer leveranserna av deras vaccin mot covid-19 att minska. Det innebär att Sverige kommer att få färre vaccindoser under de kommande fyra veckorna, rapporterar TT.
Recension
På ett underhållande sätt beskrivs anestesi- och intensivvårdsspecialiteten såväl till sin natur, vilket ofta är svårt att sätta sig in i för lekmän, som till svårigheterna under tidig utveckling av specialiteten, skriver Sten Lindahl om boken »Kan man få ett glas vatten?«.
Nyheter
Fysiska salstentor har kritiserats ur ett smittskyddsperspektiv under pandemin. På fredagen skriver 154 studenter – de flesta läkarstudenter – en salstenta i Göteborg. Smittskyddsläkaren Leif Dotevall kallar det »djupt olämpligt«.
Debatt
När man summerar det smått overkliga året 2020, där en global pandemi tog Sverige och svensk sjukvård på sängen, har en central del i pandemibekämpningen handlat om diagnostik, skriver Ingvar Eliasson, Region Skåne.
Nyheter
Regeringen vill satsa 100 miljoner kronor på forskning som följer upp den pågående massvaccinationen mot covid-19. »Vi behöver mer kunskap«, säger forskningsminister Matilda Ernkrans (S) till TT.
Översikt
Trots en låg andel cannabisbrukare är den svenska restriktiva hållningen i cannabisfrågan ifrågasatt. Men i samtliga länder som legaliserat cannabis fortgår en omfattande illegal försäljning, och försäljningen till minderåriga har ej stävjats. (1 kommentar)
Nyheter
Regeringen ska teckna ett tillfälligt avtal som täcker eventuella skador av vaccin mot covid-19 som ännu inte omfattas av läkemedelsförsäkringen. Avtalet ska gälla till dess en ny lag finns på plats.
Nyheter
Sjukhuset som anställt den läkare som är ansvarig för den privata läkarklinik som uppges ha utfärdat falska coronaintyg, inleder en utredning av läkaren. Sjukhuset vill bland annat veta om något liknande skett där.
Debatt
Det är hög tid att våra lärosäten, akademier och institutioner ser över sina etiska riktlinjer och att vi alla funderar över hur ett akademiskt samtal ska föras, skriver Johnny Ludvigsson, apropå det bitvis höga tonläget hos vissa kollegor.(4 kommentar)
Medicinsk kommentar
Gravida med covid-19 blir ofta lindrigt sjuka, men infektionen kan leda till svår intensivvårdskrävande sjukdom under andra halvan av graviditeten, särskilt om andra riskfaktorer föreligger. Sannolikt finns ingen ökad risk för sjuklighet hos barnet, men risken ökar för förtidsbörd och därmed för komplikationer.
Nya rön
Barnmorskor kunde använda larynxmask på ett säkert sätt vid återupplivning av spädbarn med behov av ventilation. Men det ledde inte till minskad dödlighet jämfört med traditionell mask. Det visar en studie från Uganda.
Nyheter
Åklagare har fattat beslut om att inte inleda förundersökning när det gäller de nyligen åtalsanmälda studierna om långtidscovid. Samtidigt utreder Överklagandenämnden för etikprövning ett nytt ärende där Åke Lundkvist, professor i virologi, misstänks ha bedrivit covidforskning utan etiskt tillstånd.
Nyheter
De planerade vaccinationerna med Modernas covid-19-vaccin riskerar att stoppas i Region Dalarna och Västra Götaland. Anledningen är att potentiella skador eller biverkningar inte omfattas av läkemedelsförsäkringen.
Kultur
Det är nu 70 år sedan den svenska barnläkaren Rolf Kostmann publicerade sina fynd om en tidigare okänd, dödlig, ärftlig neutropeni hos spädbarn.(1 kommentar)
Medicinens ABC
Obstruktiv sömnrelaterad andningsstörning hos barn är vanligt förekommande och kan obehandlad leda till allvarliga komplikationer. Bedömning sker ofta med enbart anamnes och klinisk undersökning, men andra metoder finns, såsom polysomnografi och nattlig andningsregistrering. Barn med sömnrelaterad andningsstörning och förstorade tonsiller och/eller adenoid ofta behandlas framgångsrikt med svalgkirurgi.(1 kommentar)
Denna webbplats använder sig av kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen. Genom att använda vår webbplats så godkänner du de kakor som sparas. Läs mer!Ok