»Om konsten att flyga. Säkerhetsinstruktioner«

Jag har just läst om ett annorlunda sätt att bota sin flygrädsla.

Wiveka Wachtmeisters nyutkomna bok låter sig inte klassificeras i någon kategori. Det är en kreativ, oväntad, humoristisk och okonstlad konstbok med en medicinsk baksida. Författaren är flygrädd, men vill resa runt i världen. Hon uppfinner sin egen metod att hantera dilemmat. Hon broderar på planet – det låter banalt. Men hon broderar flygvärdinnor, flytvästar och säkerhetsinstruktioner. Själv tycker hon att den trassliga baksidan är mest intressant.

Författaren har en sällsynt spontanitet och sprudlande humor i sina bilder och sitt berättande. Min favorit är bokföringsboken, där Wiveka Wachtmeister i en närmast antik bokföringsbok ritar alla urdruckna vinglas och champagneflaskor och samtidigt berättar i dagboksform vad hon gör. Texten är ibland på rader; när raderna tar slut skriver författaren i spiraler.

I boken finns många tecknade kartor över Paris och Söderhavet, ett hjälpmedel mot Wiveka Wachtmeisters dåliga lokalsinne. (Till vardags arbetar hon också som guide i Paris.) Kartorna är dekorativa, och ofta finns humor och överraskningar i bilderna. Samtidigt finns en upptäckarglädje med inklistrade biljetter och reseminnen som hos ett barn eller tonåring på sin förs­ta utlandsresa.

I texterna finns roliga passager och flera gästförfattare. Bilder med flygplan, ritade och broderade, flygvärdinnor med pratbubblor. Hur de tänker när de instruerar om säkerhetsbälten och nedfallande syrgasmasker. Pariskartan som successivt förvandlas till ett blått streck med två öar i.

Kartor, flytvästar och säkerhetsinstruktioner – man kan tro att författaren hittat sin egen KBT. Dagböcker i dubbel italiensk bokföring med vinare, kaffekoppar och skrivmaskiner. Reseskrivmaskinen är för övrigt en av författarens favoriter. Bättre än laptop på flighten, avstängning behövs inte. Och visst känns flygresan bättre om man träder in i planet med flygvärdinneklänning. Modell vintage 1980.

Den kreativa interventionen broderi för att hantera flygrädsla har jag själv provat. Det var effektivt, sömnaden håller rädslan borta, man måste tänka på hur man sätter nålen. Tidigare har jag provat några glas vin eller frenetiskt läsande för att hålla rädslan under kontroll. Broderi är bättre. Man måste dock tänka på att inte ta med sax utan låta trådarna hänga kvar tills man landat.

Boken är naturligtvis högst ovetenskaplig. Den är användbar såtillvida att man kan inspireras till originella metoder att hantera sina svårigheter och sin rädsla. Det gäller bara att tänka fritt och kreativt. Glöm ramar och mallar, gör något eget. Wiveka Wachtmeister har verkligen lyckats med att göra något helt eget, utanför alla tidigare ramar och begränsningar. Det är härligt att ta del av den oförstörda glädjen, spontaniteten och humorn som finns i boken, och i författarens hela väsen.