Boken är en biografi över Lars Leksell, som var framgångsrik neurokirurg och forskare i nästan 40 år under 1900-talets mitt. Han nådde internationell berömmelse med sina innovativa instrument: Lekselltången, Leksellramen för stereotaktisk kirurgi, ekoencefalografi och gammakniven för strålkirurgi. Boken beskriver Lars Leksell som den briljante innovatören med en stark men komplex personlighet: »på ytan strikt, hårdhudad och tystlåten, i nästa lager nyfiken, passionerad och reflekterande, i ett lager längre ner grubblande, sökande, blyg, osäker och ensam. Hela tiden med samma respektfulla briljans och skärpa«.

Författarna (neurokirurg respektive idéhistoriker) ger en detaljerad beskrivning av Leksells uppväxt och familj och hur den påverkades av socioekonomiska och politiska förändringar under 1900-talets första hälft. Vi får följa Lars Leksell från skoltiden, under läkarutbildningen, i sin första kontakt med neurokirurgi, under hans akademiska karriär, som familjefar och som kontroversiell ledare och debattör. Lars Leksell hade också ett stort kulturintresse och umgicks gärna med kända kvinnor som delade hans intresse för musik, opera och balett.

Lars Leksell arbetade under större delen av sin karriär med att förverkliga drömmen om »den oblodiga operationen«. Drömmen blev verklighet med utveckling av gammakniven, som är den mest kända av hans innovationer. År 1972 grundande Lars Leksell företaget Elekta Instrument AB, som kom att bli en framgångssaga genom sönerna Dan och Laurent Leksell.

Boken är en fängslande läsning för både hjärna och hjärta och lämnar ingen oberörd. Den bygger på ett stort material från släktforskning, personliga brev, dagböcker, fotografier och vetenskapliga handlingar som gör boken rik på information och illustration. All denna information bearbetas skickligt av författarna till en mycket underhållande läsning som är lika spännande som en roman. Den väcker både beundran av hans professionella gärningar men också reaktioner på motsägelser i Leksells innehållsrika och spännande privatliv. Således är biografin inte bara av intresse för neurokirurger utan en underhållande läsning om en samhällsengagerad och framgångsrik »1900-talsmänniska« vars specialinstrument bidragit till behandling och bot åt människor i alla världsdelar. Boken kan, i min mening, vara material för ett filmmanus.