»Oroa er inte för att inte somna, ofta är det just oron som håller er vakna.« Rådet från föreläsaren på grundutbildningen har följt mig genom läkarbanan. Ibland till hjälp, men oftare som sarkastiskt mantra på nattjourer. I sjukvårdens dygnet-runt-värld är vi nog många som funderar på sömn då och då.
»Sömn vid hälsa och ohälsa« är en bred bok som spänner över sömnens funktion och relaterad sjukdom. Trots bredden är överlappningarna mellan kapitlen imponerande få. De flesta läsare bör få sig något till livs, även om målgruppen främst anges vara sjuksköterskor under grund- eller vidareutbildning. Jag lär mig om samtidsfenomenet ortosomni, överdriven fixering vid och mätning av sömn. Appar och pulsklockor låter oss i dag mäta hur vi sover, vilket kan leda till besatthet och oro hos vissa, men kan också vara bra och till hjälp för goda sömnvanor hos andra. Tvärsäkerhet är befriande ovanligt i de flesta kapitel. I avsnittet om barns och ungdomars sömn presenteras till exempel olika metoder för att hjälpa bebisar att somna. Vad som är rekommenderat i riktlinjer framgår tydligt (inte 5-minutersmetoden), men också att en del föräldrar väljer att göra annorlunda. Anslaget är icke-dömande och lär hjälpa studenter i framtida patientmöten. Sömn är svårstuderad, och jag upplever boken som föredömligt tydlig med vad man vet och vad som är hypoteser eller modeller.
Bokens inledande delar behandlar sömnens fysiologi och funktion och är riktigt bra. Kapitlen om drömmar och sömnens troliga betydelse för skapande och minne läser man av intresse rakt igenom och lär sig bland annat att män och kvinnor rapporterar olika många drömmar och har olika dröminnehåll. Sedan följer kapitel om sömnsjukdomar och sömnproblem vid olika former av ohälsa. Här är framställningen mer traditionell och kanske ofrånkomligt lite mer uppspaltad. En del tillstånd gås ganska hastigt igenom, men så är ju också huvudsyftet att läsaren ska lära sig om sömnproblem och inte allt om epilepsi eller cancer. Det hela fungerar bra, i alla fall för det mesta. Bäst gillar jag de konkreta avsnitten om hur patienter sover på sjukhus och tips om hur man förbättrar förutsättningar för sömn.
Möjligen saknar jag det riktigt svåra och dystra. Läsningen frammanar inte riktigt desperationen vissa patienter ger uttryck för när sömnen inte fungerar, eller för all del ångest över hur mobiltelefoner förstört hela världens dygnsrytmer. Kanske är det dock inte riktigt uppgiften för en lärobok. (»24/7« av Jonathan Crary, om hur dygnet-runt-kapitalism och övervakning kommer att förinta sömnen som vi känner den, rekommenderas som bredvidläsning).
Boken avslutas med ett kapitel om sömn och skiftarbete, som ger betydligt bättre råd än det jag fick som student. Texten kommer att vara av värde för många läsare i deras framtida arbete. Den förtjänar att få spridning även utanför grundutbildningarna, kanske som studiematerial i arbetsmiljöinsatser. Boken kan i alla fall rekommenderas alla som vill få en bred översikt och uppdatering om sömn.