Mats Alvesson, organisations- och ledningsforskare och professor vid University of Bath, och Stella Cizinsky, överläkare och verksamhetschef på hjärt- och lungkliniken vid Universitetssjukhuset Örebro, har skrivit boken »Dumhetsbekämpning. Bättre organisationer och mer mening i arbetet«.

Boken är indelad i två delar: »Hur dumhet odlas« och »Hur dumhet bekämpas«, bägge med underrubriker. Ämnen som »Dumhet och annat elände«, »Synder och åkommor«, »Dumhetsbekämpningens fallgropar« samt »Övningar i dumhetsbekämpning« avhandlas utförligt.

Boken kan i sin nuvarande form tyvärr inte helhjärtat rekommenderas. Texten är flyhänt skriven, men slår ställvis över i en närmast raljerande ton, vilket i onödan förtar helhetsintrycket. Det valda sättet att presentera referenser i slutet av långa textstycken gör det svårt att skilja på vad som faktiskt är belagt i forskning och vad som är författarnas subjektiva åsikter. Vidare hade texten behövt förkortas och redigeras om, så att själva budskapet tilläts framträda tydligare.

Problemet med organisatorisk dumhet är ständigt aktuellt och allvarligt. Recensenten lämnas med kluvna känslor inför boken. Den kan förvisso läsas mer som en debattbok, och då fyller den gott och väl sitt syfte. Men om boken är tänkt som en mer saklig och grundlig genomgång av problemet och tänkbara motmedel hade den mått bra av en förkortning och omredigering.