Den här boken riktar sig i första hand till dem som har fått diagnosen vulvodyni eller som misstänker att de har tillståndet. I de inledande kapitlen beskrivs vad som menas med tillståndet och tänkbara orsaker till att vissa drabbas. Därefter kommer förslag och tips om vad den drabbade kan göra själv och när det är lämpligt att söka vård samt vilken hjälp som då kan ges. Slutligen beskrivs vad vulvodyni kan innebära för sexlivet och nära relationer. Innehållet kryddas med många citat från drabbade kvinnor om hur de upplever sin situation. Texten har författats av experter med lång erfarenhet och gedigen forskningsbakgrund inom området.

Boken är lättläst, och pedagogiska illustrationer, som bland annat upplyser om anatomin hos kvinnans yttre könsorgan, vulva, underlättar förståelsen. Som gynekolog påminns man ofta om att förvånansvärt många har bristande kännedom om vad vulva faktiskt är, så det är behövligt.

Socialstyrelsen publicerade för ungefär ett år sedan nationella riktlinjer för vård vid vulvodyni, tidigare kallat vestibulit. Där konstaterades att vården av kvinnor med denna smärta varierar stort över landet och ibland är obefintlig. Tillgång till vårdgivare med kompetens inom området saknas på många platser, och detta måste bli bättre.

Denna bok kan inte ersätta det behovet, men är ett bra komplement. Förutom kvinnor som lider av vulvodyni och deras närstående kan även vårdpersonal på vårdcentraler, ungdomsmottagningar och andra vårdinrättningar ha stor behållning av denna bok, inte bara för att öka den egna kunskapen utan också för att få verktyg för att lättare kunna kommunicera med de patienter som kanske är drabbade men inte vågat ta upp sina problem.