Anna Gustafsson, DN-journalisten som 2019 tillsammans med kollegan Lisa Röstlund gav ut boken »Konsulterna. Kampen om Karolinska«, är tillbaka med en ny bok, denna gång som ensam författare.

Boken handlar om vårdvalet, ett omdiskuterat fenomen, där landet nu har dryga 15 års erfarenheter. Genom vårdvalet och lagen om valfrihetssystem (LOV) från 2009 skulle patienten få makt att göra aktiva val bland en mångfald av utförare. Vårdval blev 2010 obligatoriskt inom primärvård i hela landet, och flera regioner har sedan dess infört vårdval även inom andra specialiteter. I juni 2023 fanns enligt Sveriges Kommuner och regioner 107 vårdval, eller »valfrihetssystem«, som den officiella termen lyder. Stockholm, Uppsala och Skåne är regionerna med flest vårdval, övriga har några fåtal. Notabelt är att sedan 2014 har bara ett fåtal vårdval införts.

I boken vägleds läsaren genom hur de bakomliggande tankarna och själva vårdvalet växte fram. Boken är skickligt och flyhänt skriven. Texten växlar hela tiden mellan övergripande perspektiv och lokala exempel på vad vårdvalet faktiskt medfört. Höga politikers och tjänstemäns röster och bidrag varvas med dito från dem som faktiskt utför vård. Av naturliga skäl kommer personer och exempel oftast från Stockholmsregionen, men även exempel från glesbygd finns med.

Den centrala frågan – om vårdvalet kan anses vara förenligt med den etiska plattformen för prioriteringar i sjukvård – belyses grundligt, och som framkommer i boken skaver det rejält på flera områden. Vidare gås frågan hur utbildning av läkare och andra personalkategorier ska ske i ett vårdvalssystem igenom ordentligt, och även här blottläggs klara problem. De problem som följer av att låta marknadskrafter verka utan starka kontroller beskrivs likaså. Boken är dock genomgående balanserad, och även positiva effekter får framträda.

Ett litet sakfel har smugit sig in: Semmelweis lade fram sina fynd i mitten av 1840-talet, inte runt 1860 som nu står.

Bokens stora förtjänst är den både breda och djupa genomgången av vårdvalet och dess effekter. Det står uppenbart att de som tjänat på det, förutom stora privata vårdgivare, är de personer som bor i storstad och har ett avgränsat sjukdomstillstånd. Förlorarna är många, men de som är äldre, har flera sjukdomstillstånd och bor i glesbygd kan svårligen sägas höra till dem som vunnit något på vårdvalet.

Boken kan varmt rekommenderas och ger några timmars tankeväckande läsning. Den är en nykter sammanställning över en period som troligen i framtiden kommer att betraktas som ett mindre lyckat experiment i hur svensk sjukvård styrs. Tanken var god, men det blev inte helt bra för dem som bäst behöver en nära, god och sammanhållen sjukvård.