I boken »Läkekonst och vetenskap« tar författaren Ove Hagelin med oss på en spännande och unik upptäcktsresa in i den medicinhistoriska litteraturens innersta gömslen bland Hagströmerbibliotekets skatter. Ove Hagelin, hedersdoktor i medicin vid Karolinska institutet och initiativtagare till Hagströmerbiblioteket, är en kunnig och entusiastisk pedagog som genom sin mångåriga bokskola lyckats visa upp bibliotekets böcker för en bredare publik.

Nu har guldkornen från Oves bokskola sammanställts i en spännande, intressant och rolig bok med utdrag från originalupplagor av den medicinska litteraturens milstolpar där värdefulla, originella och ovanliga böcker blandas med rena kuriositeter. Här presenteras korta målande sammanfattningar om verken och deras plats i historien. Vi får även följa böckernas ofta dramatiska historia: hur de via auktioner, donationer eller som krigsbyten slutligen kommit till ro på Hagströmerbiblioteket.

Så snart man bläddrar lite i boken infinner sig känslan av att kliva in i en annan värld, fylld med spännande historier från en gången tid. Här finns utdrag ur Bartischs »Ophthalmodouleia, Das ist Augendienst« från 1583, det första moderna verket om ögonkirurgi, som klassas som en av Hagströmerbibliotekets främsta skatter. Man kan även finna 1500-talets praktfullaste örtabok av Leonhart Fuchs, 517 sidor handkolorerade helsidesträsnitt med skyddsblad som gör den extremt tjock och tung – 8,9 kg!

Vi kan även läsa om en sällsynt bok som beskriver den sägenomspunna dubbelkokosnöten från Seychellerna. Den ansågs vara den mest erotiska nöten som naturen skapat, då sjömännen tyckte att den påminde om en kvinnostjärt. För den nyfiket intresserade finns ett exemplar till beskådan på Naturhistoriska riksmuseet.

I boken gömmer sig också Paullinis »Neu-Vermehrte Heylsame Dreck-Apothecke«, som beskrivs som en av de snuskigaste böckerna i världslitteraturen. Här kan vi läsa om recept och fallbeskrivningar med kurer och botemedel bestående av diverse exkrementer, öronvax, svett, snor och blod från både människor och djur. Vad sägs om smörstekt kråklort mot diarré?

Utöver detta får vi även läsa om en riktig raritet, »Grande anatomia del corpo« av Mascagni, som avbildar människan i naturlig storlek med enorm detaljrikedom och som sägs vara den mest storslagna och dyraste anatomiska atlas som någonsin publicerats. Här beskrivs på ett målande sätt hur atlasen skapades, och de praktfulla illustrationerna visas också upp i detaljerade färgbilder.

Bland dessa pärlor döljer sig även den mindre kända boken »Hans Nicolaus Ris Res- och lefvernes-beskrifning«, som sägs vara en av de mest svårgenomträngliga böcker som utgivits på svenska språket. Boken omnämns i boken »Gamla Stockholm« av Claes Lundin och August Strindberg, som skriver att »ingen annan än möjligtvis författaren själv har kunnat genomläsa dessa 240 sidor, af vilka var och en är fylld av idel fånigheter«.

Boken »Läkekonst och vetenskap« är en mycket vacker, påkostad och välskriven bok med mängder av illustrationer på tjockt, elegant papper och med ett intressant och fascinerande innehåll. En bok till den egna bokhyllan, men också en perfekt presentbok till den som vill öka sin medicinhistoriska och litterära allmänbildning. Boken är en njutning för den som tycker om kuriositeter och medicinhistoria.