Vi tackar Bendz, Rippe och Olsson för deras inlägg om njurfunktionsuppföljning av litiumbehandlade patienter, vilket ger oss möjlighet att utveckla en del av våra synpunkter. De data som de presenterar utgör en del i det nödvändiga valideringsarbete som behövs för att kunna bedöma cystatin C:s roll vid uppföljning av olika patientgrupper.  
Även om vi gärna vill läsa studien när den publiceras visar författarna tydligt att eGFR beräknat från såväl kreatinin som cystatin C har en mycket stor osäkerhet när njurfunktionen är normal, och slutsatsen är att eGFR är oanvändbart för bestämning av GFR med acceptabel noggrannhet vid normal njurfunktion. Däremot konfirmerar de att om både cystatin C och kreatinin är normala så är GFR normalt, vilket i de flesta fall är den kliniska frågeställningen [1].
Även johexolmetoden har begränsningar i exaktheten, och variationskoefficienter mellan 7 och 10 procent vid upprepad mätning har nyligen angivits [2]. Det vore intressant om Bendz och medarbetare testade påståendet att om eGFR från kreatinin och cystatin C överenstämmer är johexolundersökning onödig.
Vi vill också påpeka att även vid sänkt njurfunktion är osäkerheten påtaglig, oavsett metod för att bestämma eGFR hos enskilda patienter, men att metoderna i de flesta fall duger för praktiskt bruk vid till exempel läkemedelsdosering om det inte rör sig om läkemedel med ett smalt terapeutiskt fönster [1].
De data som Bendz, Rippe och Olsson presenterar avseende den sämre repeterbarheten för cystatin C jämfört med kreatinin hos patienter med normal njurfunktion är en viktig observation, och de stöder vår rekommendation att använda kreatinin vid klinisk uppföljning av flertalet patienter. Det krävs mycket valideringsarbete för att visa att cystatin C fungerar lika bra, eller på grund av högre kostnad, helst bättre än kreatinin vid prospektiv uppföljning av olika patientgrupper. Det behövs också fler studier av vilka faktorer som påverkar variationen av cystatin C såväl hos enskilda patienter som mellan olika patienter; till exempel hur rökning påverkar koncentrationen av cystatin C [3]. Sammanfattningvis visar Bendz, Rippe och Olsson att kreatinin fortfarande bör vara förstahandsvalet vid uppföljning av njursjuka patienter.