Vi välkomnar en saklig debatt om Scandlabs kortisolanalys. Vi har i vårt debattinlägg kommenterat Scandlabs kortisolanalys och risker för feldiagnostik och behandling som analyser och tolkning av dessa provsvar kan leda till. Vi förstår därför inte hur sköldkörtelföreningen kan välja att lägga sin kritik mot oss avseende hypotyreosvården; det är inte det vi diskuterat i debattinlägget!
Vi påstår inte heller att vi har helt perfekta diagnostiska verktyg för alla sjukdomar, vi redogör för de diagnostiska instrument som används i nutid och som internationellt med internationell konsensus används för diagnostik av kortisolbrist. Ingen kan väl på allvar tro att flera hundra tusen människor i just vårt land efter att ha fått sina prov analyserade med Scandlabs diagnostiska metoder ska ha gått från tillståndet frisk till sjuk.
Vi är nyfikna över hur Sköldkörtelföreningen själv tolkar resultaten från Scandlab vs den konventionella analysen med Synacthenbelastning som vi redogör för i Läkartidningen. Vilken metod tror ni är rätt och varför?
Ingen av våra patienter har haft symtom som är förenliga med kortisolbrist. Har de ändå kortisolbrist? Kan man inte vara frisk men ändå trött? Måste alltid ohälsa ha medicinska orsaker som kräver behandling med mediciner? Har ohälsa alltid avvikande provsvar?
Vi är inte skeptiska till självdiagnostiska verktyg som man kan beställa själv, däremot är vi starkt kritiska till att varan som man beställer inte är den utlovade. Människor har rätt till en saklig produkt som man vet vad det är och vet vad det/den kan användas till. Avseende Scandlabs kortisolanalys visar vi sakligt resultaten och tolkning av dessa data.
Vi tycker att Sköldkörtelföreningen borde ställa sig frågan huruvida Scandlabs analyser verkligen är adekvata eller inte. För Scandlab skulle det innebära att deras salivkortisol prövades på friska försökspersoner utan några symtom på kortisolbrist eller trötthet och sedan jämförs med de konventionella kortisolanalyserna. Konsumenterna och Sköldkörtelföreningen borde kräva att detta är gjort innan man tar ställning till om det är användbart eller inte som diagnostiskt verktyg. Att som Scandlab gör nu, gömma sig bakom artiklar om salivkortisol generellt och inte sin egen analysmetod, är inte till fördel för Scandlab.
Publicerad:
Läkartidningen 14/2011
Lakartidningen.se