Hej Filippa! Du får ett brev från en husläkare. Häromdagen fick vi en musmatta samt en mycket påkostad broschyr på ett glänsande dyrt papper där det stod vad patienten har rätt att kräva av sin husläkare. Det kändes som ett slag i ansiktet för oss alla. Det hamnade i sopkorgen efter 30 sekunders granskning. Vilket slöseri! Dina byråkrater har ingen aning om hur vi har det i vården.
»Du har rätt att träffa din husläkare inom 5 dagar.« Vet de inte att snart har inte många svenskar en husläkare överhuvudtaget. Två av våra läkare har gått i pension och det verkar vara svårt att hitta några ersättare. När vi hittar någon så har vi inte råd med de lönekrav som man har i dag. Då tänker vi på hur mycket byråkraternas musmattor och broschyrer har kostat!
Det började fantastiskt med husläkarsystemet. Vi var såååå entusiastiska. Fick betalt per listad patient. Det var enkelt. Men sedan satte man i gång ett enormt byråkratiskt »förbättringssystem«. Uppfinningsrikedomen har inte haft några gränser. Plötsligt skulle halva ersättningen vara besöksbunden. Då brakade helvetet lös. Många mottagningar har satsat på »friska« patienter med enkla förkylningar och urinvägsinfektioner. Att ta hand om en multisjuk som kommer med en lapp med åtta krämpor är helt självdestruktivt. Vi fick anställa en person till i kassan för att klara av registrering av alla besök som olika personalkategorier gör, ändå gick vi back. Det stressade sjukvårdsfolket bryr sig mer om patienter än om pengar. Det har dina byråkrater minsann listat ut.
Sedan kom allt flera krav på till exempel dokumentation. Vikt, längd, tobak, alkohol, bukomfång, läkemedelsgenomgång, frisksamtal, motionsrecept, diabetesregister, telefonsamtal, receptutskrift med mera. ANNARS BLIR DET VITE! Våra pärmar kan knappast rymma alla regelböcker som beskriver i detalj hur vi ska sköta våra patienter. Det räcker inte med mina 12,5-åriga studier och 30 års erfarenhet. Jag har ändå inget förtroende! Administratören vill ha koll på allt jag gör! ANNARS BLIR DET VITE! Det är kanske för våra vitepengar som de kan printa sina glänsande broschyrer.
Nu är det åter ett nytt ersättningssystem på gång. Samtidigt har man inte uppgraderat vår ersättning på tre år trots löneökningar, höjd hyra, dyrare laboratoriekostnader, dyrare kontorsmaterial med mera. Uppfinningsrikedomen fortsätter att blomstra. Vi kvävs snart av alla krav. Redovisning, dokumentation, kvalitetssäkring, patientsäkerhet, miljövård, arbetsmiljö (som till exempel kräver att vi ska flytta taklampor 10 cm åt vänster eller höger på egen bekostnad) med mera.
Jag kan inte säga annat än att under er regering (jag har röstat borgerligt) har byråkrater äntligen lyckats få sjukvården på knä. Därför har jag beslutat att gå i pension vid 62 års ålder för att slippa se denna fruktansvärda nedrustning och förnedring. Jag tycker synd om mina patienter och kollegor som måste kämpa vidare i motvind. Det förvånar mig mycket att dessa problem diskuteras så lite i massmedierna och att politiker verkar vara helt ointresserade av att syna dem.