I artiklarna den 30 januari, rubricerade »Läkarstudenter larmar om mutor« respektive »SvD på plats vid rumänsk utbildning«, nämns två exempel på mutor. Det första gäller ett brev till Högskoleverkets avdelning för bedömning av utländsk utbildning. Det som hävdas där är inget reportern i fråga har upplevt själv eller sett några bevis för. Tidigt under utbildningen hörde vi rykten om mutor och korruption, men under alla de år vi nu läst här har vi inte funnit några som helst belägg för dessa påståenden.
Det andra exemplet är baserat på ett påstående från en anonym källa och ett möte mellan reportern och en lärare som erbjuder privatlektioner. Dessa privatlektioner utlovar enligt intervjun tydligt ingen som helst garanti för att få godkänt på tentan. Sedan säger det väl sig självt att om en student tar privatlektioner ökar det chanserna till ett högre betyg. Att detta jämställs med en muta, eventuellt korruption, och används som grund för de starka rubrikerna på Svenska Dagbladets förstasida vill vi starkt ifrågasätta.

I en av artiklarna beskrivs två tentatillfällen. I texten står: »Ingen legitimation krävs på någon av tentorna.« Detta är i bästa fall ett syftningsfel (att det skulle gälla hela universitetet) eller i värsta fall en ren fabrikation. Universitetets stadgar kräver att studentlegitimation uppvisas vid varje tentatillfälle. Enligt våra erfarenheter efterföljs detta mycket bra på de olika departementen (sjukhusavdelningarna) där undervisningen ges. Ifall legitimation inte krävs vid något tentatillfälle är detta ett misstag begånget av enskild lärare och inget som kan generaliseras till hela universitetet. Värt att nämna är att ett av tentatillfällena som artikeln hänvisar till var ett läxförhör med förstaårsstudenterna under en vanlig lektion mitt i terminen. Förstaårsstudenternas tentaperiod startar i januari, medan reportern var på plats två månader tidigare, dvs när inga tentor gavs.

Antagningskrav. I artikeln »SvD på plats …« står att läsa angående antagningskrav: »Cluj-Napoca: Slutförd gymnasieutbildning. Inget krav på naturvetenskapliga ämnen. Betyg, tidigare erfarenheter och rekommendationsbrev vägs samman.« Var dessa uppgifter kommer ifrån vet vi inte, det framgår inte heller av artikeln. På universitetets webbplats http://www.umfcluj.ro/en däremot kan man klart och tydligt läsa antagningskraven. Där står i svart på vitt att biologi och kemi är ett av de allmänna antagningskraven. Man kan också läsa: »The high school diploma must allow the candidate access to higher education in the country of origin.« Detta betyder fullständig gymnasieutbildning. Att skriva »slutförd gymnasieutbildning« är missledande.

Angående fusk. I artiklarna framställs det som att fusk är allmänt förekommande och accepterat av universitetet. Så är inte fallet. Även här vill vi hänvisa till universitetets stadgar. Fusk är självklart inte tillåtet och straffas antingen med att tentan underkänns eller med att eleven i fråga avstängs från skolan. Fusk är någonting som både MSF Cluj och skolledningen tar avstånd från och aktivt arbetar emot. Något som även framgår av artikeln, där universitetets förre rektor kommenterar detta.

Flertalet av de intervjuade läkarstudenterna är besvikna över att reportern utelämnat alla deras positiva kommentarer om universitetet. Det har bidragit till den negativa tonen i artiklarna gentemot universitetet i Cluj-Napoca.

AT-tjänst. Vi vill även kommentera uppmärksamheten kring vår brist på AT-tjänstgöring. Det är inte vi som väljer att inte göra AT-tjänst, utan det är Socialstyrelsens riktlinjer som anger att vi inte får göra AT-tjänst. Många svenska läkarstudenter i utlandet skulle vilja ha möjlighet till AT-tjänst och mer klinisk träning, därför välkomnar vi debatten angående detta. Dock ligger denna fråga hos Socialstyrelsen och är svår för oss att påverka.

Många elever känner sig upprörda och kränkta av artiklarna. De är hårt arbetande och ambitiösa och kan inte identifiera sig med den bild som målas upp. Läsaren av dessa artiklar kan lätt få uppfattningen att de som åker hit för att studera är oseriösa och systematiskt går in för att fuska och muta sig igenom utbildningen. I skrivande stund befinner vi oss i vinterns stora tentaperiod. Artiklar som dessa träffar extra hårt när elever studerar större delen av dygnet för att göra bra ifrån sig på tentorna.

Vi vill med denna replik klargöra hur det verkligen ligger till på vårt universitet. Vår förhoppning är att vi utlandsstudenter ska uppfattas som en tillgång för den svenska vården och inte som en belastning.