Styrelsen för Iuliu Hatieganu, Universitetet för medicin och farmakologi, i Cluj-Napoca har med förvåning tagit del av de artiklar som publicerades i Svenska Dagbladets nätupplaga den 30 och 31 januari samt den 1 och 2 februari 2012.
Universitetet, som är ett av de mest prestigefyllda medicinska undervisningsinstituten i Rumänien och Centraleuropa, har varit verksamt i nästan ett sekel och har både nationellt och internationellt blivit erkänt för sin kvalitet på utbildningen, sin vetenskapliga forskning men också för sin västeuropeiskt präglade ledning och organisation.
Universitetet är medlem av European University Association och blir med start i år föremål för utvärdering av hur man uppfyller kvalitetskriterierna. Vidare utvecklar universitetet internationella program i samarbete med andra europeiska universitet. Universitetets medicinska utbildning är organiserad enligt europeiska direktiv. Medicinsk praktik genomförs varje sommar under de 6 år eleverna studerar vid universitetet och kan förläggas till en privat eller statlig vårdcentral, på ett laboratorium eller på en klinik. Under den tiden har studenten möjligheten att delta vid anamnesupptagning. Det förekommer även kliniska tentor och praktiska prov under samordning av en examinator. Klinisk praktik inleds under den tredje årskursen och varar ett helt år. Under den tiden har studenten möjlighet att delta i alla praktiska moment inom alla kliniska specialiteter tillsammans med sin handledare. Efter sex års studier börjar de nyexaminerade läkarna medicinsk specialistutbildning. Denna utbildning, som man får inleda först efter en nationell examination, pågår under fyra till fem år beroende på specialitet. Under denna tid erhålls ersättning från utbildningsministeriet.
Universitetet för medicin och farmakologi i Cluj-Napoca har i dag 1 056 europeiska studenter, av vilka 242 är svenskar. De svenska studenterna är uppskattade för sin ansvarsfulla inställning till sina studier. Å andra sidan uppskattar och respekterar de svenska studenterna den akademiska och medicinska miljön i Cluj-Napoca (Se LT 6/2011, debatt på webben, »Svenska läkarstudenter i Rumänien: »Felaktig nyhetsrapportering skadar vår trovärdighet«).
Hundratals rumänska läkare arbetar redan i Sverige och har fått både erkännande och uppskattning. Detta återspeglar den professionella, seriösa och värdefulla utbildning som läkarna fått vid universitetet i Cluj-Napoca. Detta är skälet till att vi är förvånade över de nedsättande artiklar som publicerats i svenska medier. Informationen innehåller kontroversiella uppgifter som är medvetet generaliserande och därigenom skadliga för universitetets rykte.
Förra året hade vi besök av ordföranden för det franska läkarsällskapet (l´Ordre des médecins) Michel Legmann, som kom tillsammans med en grupp franska professorer och läkare. Dessa hade i franska medier stött på liknande artiklar som dem som publicerats i Sverige. De kom till Rumänien, såg förhållandena på plats, diskuterade med franska studenter och drog slutsatsen: »studievillkoren i Rumänien är mycket goda« (lles conditions d´étude en Roumanie sont très bonnes), vilket framgår av ett pressmeddelande från den franska ambassaden i Rumänien 21 november 2011.
Vårt svar på artiklarna i den svenska tidningen avseende Universitetet för medicin och farmakologi, Iuliu Hatieganu, i Cluj-Napoca är en öppen inbjudan till alla institutioner med samma profil i Sverige, den myndighet som ansvarar för utvärdering av studier utomlands och World Federation for Medical Education att samarbeta och konkurrera med oss på ett korrekt och rättvist sätt, att besöka oss och utbyta konstruktiva synpunkter och erfarenheter. Svenska studenter är välkomna att här använda systemet för akademisk rörlighet inom EU, vilket syftar till att ge dem yrkesmässiga och sociala möjligheter.
Publicerad:
Läkartidningen 08/2012
Lakartidningen.se