I LT 12/2012 (sidan 614) går det att läsa att Sjukhusläkarna kräver fler platser på de svenska läkarutbildningarna [1]. Detta är något som regeringen redan tagit till sig. I september 2007 förklarade dåvarande högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg och socialminister Göran Hägglund att Sverige är i behov av fler läkare [2]. Vidare pågår det sedan 2011 en utredning på regeringsnivå om läkarutbildningen [3].
Trots att fler läkarplatser alltid är välkomna, är det inte där som huvudproblemet ligger. Det som sätter käppar i hjulet, och det som är flaskhalsen, är det vi kallar för allmäntjänstgöring, AT.
I Sverige har vi läkarbrist, det är ingen hemlighet. Vad vi dock egentligen har brist på är specialistläkare [4], och det är detta vi egentligen borde koncentrera oss på.
Efter 5,5 års heltidsstudier och läkarexamen väntar AT och så småningom ST. Tyvärr är det lång väntan innan man får en AT-plats, och det finns de som måste vikariera upp till ett år, om inte mer, för att bli aktuella för detta. Faktum är att AT kraftigt fördröjer ens karriär och starkt bidrar till den brist som Sverige har vad gäller specialistläkare.
Förutom detta är det tyvärr ett bittert faktum att våra kollegor från övriga Europa direkt efter utbildningen går till ST utan krav på AT [5]. Således fortsätter vi som utbildats i Sverige att kraftigt missgynnas av AT.
Genom att göra som resten av Europa, senast Norge, och med omedelbar verkan skrota AT, kan vi på ett mer effektivt sätt utbilda specialistläkare, och vi som utbildats i Sverige kan konkurrera om dessa platser på lika villkor som våra kollegor från resten av Europa.
Trots att AT för med sig mycket positivt är det viktigt att även vi i Sverige hänger med i utvecklingen. Gör om, gör rätt!