För en tid sedan kom en av mina kända kvinnliga patienter till mig med ett oförklarligt, nytillkommet bekymmer. Kvinnan är i 80-årsåldern och hade några dagar dessförinnan gått till en jourmottagning och fått Geavir mot bältros till höger på ryggen.
Hon visade nu upp en ordentlig ansvällning till vänster i buken nedom arcus. Utfyllnaden kändes mjuk, var inte ömmande och kunde lätt tryckas tillbaka i stående, men föll åter ut när mottrycket släppte. Jag kom inte på något bättre än att skicka in patienten till ett av våra större sjukhus i grannskapet med frågeställningen »splenografi?«.

Ett par veckor senare besökte patienten mig igen för att berätta hur det hade gått på sjukhuset. Där hade uppståndelsen blivit stor med många inblandade som kom och gick och rev sig i håret. Slutligen bestämde sig en av kollegorna för diagnosen:bukväggsparalys på basen av bältros.
Min patient är det tredje kända fallet i Europa med denna diagnos där en av dessa sedermera har återfått normal bukväggstonus. Det finns idag ingen känd kausal terapi hos oss;man får avvakta och se tiden an.
En raritet på distriktsläkarens mottagning en solig majdag 2006.