Jag läste med stort nöje Göran Nilssons kulturartikel om stetoskopet i Läkartidningen 30–31/2006 (sidorna 2248-9). Jag skulle dock vilja sätta under debatt hans yttrande att stetoskopet är det redskap som oftast används i filmer för att utmärka läkaren. (Den vita rocken bortser jag ifrån, den bärs av så många olika kategorier, och »moderna« läkare ses nog lika ofta i operationsblus och långbyxor.)
Dessutom hänger det stetoskop runt halsen på både sjuksköterskor och andra personer på de amerikanska akutmottagningar som numera är de mest frekventa spelplatserna. Nej, särskilt i äldre filmer är det pannspegeln som bärs för att skilja oss från mängden. Givetvis har jag inte någon statistik att styrka mitt påstående med.

Det löjliga är dock att den bärs av massor av filmläkare som inte alls har användning för den, och sannolikt heller ingen kompetens att bruka den. Med risk för att få alla distriktsläkare i landet på mig vill jag hävda att endast otorinolaryngologer i verkligheten bär pannspegel och kan använda den.
Den som enbart vill titta efter om det föreligger en otit klarar sig ju med ett otoskop. Vitsen med pannspegeln är att få bra ljus, och ha båda händerna fria för manipulation. Som alla minns från utbildningen fordras en hel del övning för att komma dithän att ljuset ligger rätt under hela proceduren, men då man lyckas känner man sig stolt.

I filmer ser man sällan spegeln i bruk. Väl är väl det eftersom nästan alla »läkare« har den på sig bakfram, dvs med spegeln framåt då den bärs uppfälld i pannan! Antagligen har varken skådespelaren eller regissören någon aning om hur redskapet fungerar…
Men det finns faktiskt en film där den avsiktligt bärs så. I bröderna Marx-filmen »En dag på kapplöpningarna« (»A day at the races«) skall Groucho (som är veterinär!) undersöka Harpo, och förklarar därefter att denne är »den ruskigaste dumskalle jag nånsin kikat på!« Chico replikerar då triumferande att Groucho bär spegeln bakfram, och alltså ser sig själv i den!

Nilsson avslutar med att förutspå stetoskopets snara befordran till museihyllan. Långt dessförinnan har nog pannspegeln hamnat där. Otologerna i dag har i stort sett övergivit den till förmån för öronmikroskopet, och detta avancerade instrument hittar man även på många vårdcentraler.