Emotser gärna studieresultaten gällande den ökade förekomsten av vårdrelaterade infektioner på grund av långärmade rockar och civil klädsel under läkarrocken. Gäller införandet av »dress code« ett försök att förhindra spridningen av VRI eller är det för att slippa dessa läkare som klär sig »slafsigt« under rocken? Både inledningen av artikeln i LT 5/2007 och den tillhörande mycket illustrativa bilden talar mer för det sistnämnda.
Mycket övertygad om att patientens förtroende för läkaren inte beror på klädseln, det beror naturligtvis på läkarens bemötande.
Jag personligen tycker inte heller att det passar sig för läkare att ha ringar i ögonbryn eller hårdrocks-T-shirt med dödskallar på, väl synlig under rocken. I sådana fall kan ansvarig chef påpeka detta för vederbörande, såsom chefer gör inom alla företag.
För ögat tycker nog de flesta att en läkare med proper civil klädsel med en ren/ vit rock ovanpå ser mer förtroendeingivande ut än en läkare i pyjamas och gymnastikskor!!