Med anledning av Stig Anderssons debattartikel i Läkartidningen 7/2007 (sidan 478) om hyrläkarsystemet och olämpliga psykiatrer är det bara att beklaga hans tråkiga erfarenheter. Själv känner jag många duktiga och kompetenta kollegor som offrar ledighet för att fylla luckor i verksamheter med brist på läkare. Alternativet, att bedriva psykiatrisk verksamhet utan medicinsk kompetens, är en omöjlighet. Tyvärr finns det olämpliga läkare inom psykiatrin, likaväl som i alla andra specialiteter. Här måste uthyrningsföretagen ta sitt ansvar och vara noggranna med referenser och feedback från kunder.

Som situationen är idag är jag övertygad om att hyrläkarsystemet fyller en viktig funktion i dagens sjukvård. Att vidga sina vyer, hög flexibilitet, få erfarenheter från andra verksamheter och tjäna en extra slant är positiva möjligheter för den enskilda läkaren. Och verksamheten får möjlighet att fortsätta att bedriva sitt medicinska arbete.

Att det sedan är landstingens bristande förmåga att planera bemanning, rekrytera och behålla kompetent personal som ligger till grund för detta system är en annan historia. Liksom att det välkomnas av många läkare som ett uttryck för att bryta känslan som livegna i landstingen. Med bättre personalpolitik och långsiktigt tänkande skulle de pengar som idag läcker ut ur sjukvårdssystemet för att finansiera uthyrningsföretag i framtiden kunna användas för utveckling av sjukvården i stället!

Potentiella bindningar eller jävsförhållanden: Författaren har aldrig arbetat som hyrläkare.