Sigvard Åkervall, ordförande i Älvsborgs södra läkarförening, menar i ett debattinlägg i Läkartidningen 14–15/ 2007 (sidan 1168) att Södra Älvsborgs Sjukhus (SÄS) vid rekryteringen av verksamhetschefer medvetet utformar annonserna på ett sätt som avskräcker läkare från att söka sådana tjänster. Dessutom påstås tjänstekonstruktionen vara sådan att tjänsten blir ett slags ättestupa för den läkare som till äventyrs skulle söka och få en tjänst som verksamhetschef.
Ledningen för SÄS har självfallet ambitionen att till verksamhetschefer utse personer med bäst förutsättningar att svara upp till dagens höga krav. Det kan mycket väl visa sig vara en person med läkarutbildning, men även en annan ut-bildningsbakgrund är fullt möjlig. Om vi redan i början av rekryteringsproces-sen regelmässigt skulle utesluta personer som inte är läkare, blir följden dels att vi i onödan begränsar antalet personer som bedöms för befattningen, dels att vi knappast skulle leva upp till vare sig bokstav eller anda i gällande författningar.
Det är riktigt att befattningen som verksamhetschef vid SÄS är ett heltidsjobb. Detta är en följd av ledningens värdering av de krav som arbetet som verksamhetschef innebär. Att kombinera chefskapet med ett reguljärt kliniskt arbete är inte lämpligt.
Slutligen tar Åkervall också upp problematiken i samband med chefsavveck-ling. Vi är överens om att det kan finnas svårigheter för chefer som efter avslu-tat chefskap vill återgå i klinisk verksamhet. Svårigheterna varierar från individ till individ, men jag kan försäkra att SÄS inte lämnar dessa personer åt sitt öde. Redan vid anställningstillfället är vi beredda att diskutera arbetets upplägg för att chefen ifråga skall inte bara bibehålla, utan om möjligt även utveckla, sin yrkeskompetens. Är det efter avslutat chefskap aktuellt med en återgång i kliniskt arbete, kommer vi tillsammans att lägga upp ett individuellt anpassat reaktiveringsprogram för att underlätta återgången.
SÄS kommer även i fortsättningen att till chefer utse dem som bedöms vara mest lämpade för uppgiften. Jag är övertygad om att vi bland dessa finner per-soner med olika utbildningsbakgrund och att en betydande andel är läkare.
SÄS erbjuder mycket goda möjligheter för chefer på olika nivåer att utveckla ett framgångsrikt ledarskap. Åkervalls inlägg ger tyvärr läsaren närmast en vrångbild av förutsättningarna för att vara chef vid SÄS. En tänkbar effekt av den insändare Åkervall skrivit är att ett antal läkare möjligen tvekar att söka anställning vid SÄS, vilket i sig skulle motverka vår förhoppningsvis gemensamma önskan om många välmeriterade sökande till chefsbefattningar vid SÄS.