I Läkartidningen 18/2007 (sidan 1382) frågar Marie-Louise Ekholm varför kemiskt ren sesamolja (Nozoil), som finns att köpa på apotek och i hälsokostbutiker, är så dyr.
Svaret är kvalitet och förpackning. Den olja som används är raffinerad, dvs det är bara fettsyror i oljan, inga proteiner som kan leda till allergisk reaktion. En sådan olja av farmaceutisk kvalitet kostar mycket mer än vanlig matlagningsolja i inköp.

För ett antal år sedan använde öron-, näs- och halsläkare jordnötsolja, som man kunde köpa på apotek, som behandling mot nästorrhet. Man slutade dock med att rekommendera oljan sedan flera användare drabbats av livshotande anafylaktiska, allergiska chocker där att oljan inte var raffinerad utan innehöll proteiner mot vilka användarna utvecklade allergi.
Många människor lider av nästorrhet, har krustor och små sår i nästan och behöver olja för att smörja slemhinnan. Använder man olja i näsan måste den vara av farmaceutisk kvalitet även om den är dyr; man skall inte behöva riskera att dö bara för att man är snål.
Sättet att förvara Nozoil i en glassprayflaska är patenterat. Efter studier vet man varför olja åldras, dvs härsknar, och för att motverka detta är glasflaskan av dyrt, tjockt, mörkt glas. Oljan förvaras i kvävgas, och varje spraydos innehåller bara 0,25 ml; en flaska innehåller 400 doser och räcker normalt en månad. En flaska kan förvaras i tre år utan att innehållet börjar härskna.

Näsans inre består av olika hålrum avskilda med s k näsmusslor. Slemhinnan är rik på blodkärl och känslig. Med en pensel kan man inte nå de bakre delarna av näskaviteterna, och jag tycker inte ens att man skall försöka – risken för slemhinneskador är för stor. Med spraypumpen på Nozoil kan man försöka nå alla delar av näsan.
I ett kliniskt test på 79 försökspersoner med nästorrhet, genomfört under vintern i Skellefteå, hade koksaltlösning ingen effekt under två veckor i en cross over-studie [1]. Nozoil minskade signifikant nästorrhet, krustabildning och nästäppa.Hur behandla denna?