Många kolleger har tydligen engagerat sig i dessa gamla oljemålningar. Först blev jag förvånad att man överhuvudtaget funderar på hur folk såg ut förr. Alla på 30-talet hade ju en annan framtoning än idag.
Sedan blev jag fascinerad av dessa känslor som ligger under debattvågorna. Egentligen handlar väl det hela om läkarens roll i samhället/samtiden. Och den borde vi verkligen diskutera. Vem är det t ex som bestämmer i vården idag? Vad säger vi läkare egentligen om neddragningar, köer, flyttkaruseller?
Bryr sig någon om oss?
Kanske lyssnade man mer på en högdragen 30-talsläkare med bländvit rock och cigarr?Handlar debatten om de rökande doktorerna egentligen om läkarnas ställning i dagens samhälle? undrar skribenten. Målningen, utförd av Wilhelm Smith 1924, föreställer Ernst »Enköpingsdoktorn« Westerlund.