Professor Rod Jackson, som leder avdelningen för epidemiologi och biostatistik vid medicinska fakulteten vid Aucklands universitet, har tillsammans med sina medarbetare utarbetat ett hjälpmedel för sin undervisning i evidensbaserad medicin (EBM). Man benämner det Graphic Appraisal Tool for Epidemiology (GATE).

Man har valt en enkel grafisk ansats för att konkretisera förhållandena mellan målpopulation, den inkluderade populationen, bortfall av individer etc i studier. GATE är byggt som ett fyrsidigt Excel-ark där sidorna kan sammanfattas som: Fråga&Sök, Granska–beräkna, Granska–kvalitet respektive Sammanfatta.

* Sidan Fråga&Sök innehåller fält som stöd för att formulera en fokuserad fråga och för att göra en adekvat litteratursökning.
* Sidan Granska–beräkna illustrerar flödet genom studien och innehåller bakomliggande algoritmer som automatiskt returnerar nyckeltal såsom absolut riskreduktion, »number needed to treat«, inklusive 95 procents konfidensintervall.
* Sidan Granska–kvalitet motsvarar en checklista för kritisk granskning som publiceras av t ex SBU.
* På sista sidan, Sammanfatta, gör man en sammanvägning av den evidens man just granskat och kan väga den mot annan evidens, patientpreferenser, prioriteringar mm till en sammanfattande konklusion som underlag för sina åtgärder.
En bra detalj på samtliga sidor är att de flesta fält innehåller stödtexter som aktiveras då man placerar insättningspunkten i dem. GATE finns för närvarande för studier om intervention, prognos – risk, diagnostisk testprecision och systematiska översikter.

Vi har vid Södra Älvsborgs sjukhus prövat att använda GATE vid seminarier i EBM och funnit att det ger ett bra stöd för deltagarna och konkretiserar många nyttiga aspekter av ett kritiskt förhållningssätt. Med Rod Jacksons godkännande har jag därför översatt GATE till svenska. Svenska GATE kan nås via Sjukvårdsstrategiska enhetens webbplats http://www.vgregion.se/vgrtemplates/Page____57347.aspx Den engelska förlagan återfinns på http://www.health.auckland.ac.nz/population-health/epidemiology-biostats/epiq/

Pröva gärna att använda GATE och återkom till mig eller Rod Jackson med synpunkter på förbättringar.