I Läkartidningen 24–25/ 2007 (sidan 1882) tog vi upp att åtskilliga av våra patienter med smärta hade låga D-vitaminvärden i prov som togs vid misstanke om detta efter att vi läst Mats Humbles artikel i Läkartidningen om D-vitaminbrist tidigare i år.
Vi har fortsatt att mäta D-vitaminer på kvinnor med flyktingbakgrund som har odefinierad smärta, framför allt i muskler och längs med långa ben, på vida indikationer. Då det dessutom har hävdats att D-vitaminbrist är vanligt förekommande t ex i engelska befolkningen i stort (LT 17/2007, sidan 1311) blev vi nyfikna på om även våra kvinnliga anställda kunde ha lågt D-vitamin.
Vi har idag preliminära data från 14 patienter och 10 anställda, alla kvinnor. Medelvärdet för 25-OH-vitamin D3 var 21,14 (SD 13,27) nmol/l hos patienterna; hos de anställda var medelvärdet 55,30 (SD 11,27). Skillnaden var signifikant (t= –6,60, p=0,000001). Inom patientgruppen hade endast 4/14 D-vitaminvärden inom normalområdet. Ingen inom jämförelsegruppen hade värden i gränsområdet eller under referensintervallet.

De två kvinnor som hade lägst värden använde slöja, men ingen av de övriga gjorde det. Mest anmärkningsvärt var att två personer med låga värden uppgav att de åt multivitamintabletter regelbundet, något som antyder att »underhållsdoser« inte räcker vid utvecklade bristtillstånd.

Vår lilla pilotstudie understryker med all tydlighet att stor uppmärksamhet bör ges åt D-vitaminbrist som en möjlig determinant för folkhälsa, och att särskilt invandrare med oklar smärtproblematik bör utredas.