Elias Rubinsteins inlägg om Gardasil är en viktig varningsklocka – dock inte för farorna med HPV-vaccin utan för risken att hajpade nonsenslarm blir medicinska fakta om de bara återges tillräckligt ofta av okritiska medier.

Historien börjar med att 25 skolflickor i en katolsk skola i Melbourne får mystiska symtom efter att ha vaccinerats med Gardasil. Besvären varierar från huvudvärk och yrsel till bröstsmärtor, allmän kollaps och förlamningar. Att flickorna tillfrisknar lika hastigt som de insjuknat stämmer väl med vad vi vet om »psykisk smitta«, alltså masshysteri.

Även hälsovårdsmyndigheternas bedömning är att epidemin har psykogena orsaker, något som emellertid avvisas av upprörda föräldrar. Australiska medier väljer att presentera historien som misstänkt vaccinbiverkan med påföljd att värdet av vaccintillverkarens aktier sjunker med en miljard dollar på åtta dagar.
För psykologiskt bevandrade är den freudianska symboliken i massinsjuknandet nästan övertydlig. Flickorna tillhör en trosriktning där fundamentalistiska grupper anser att HPV-vaccination uppmuntrar ungdomar till promiskuitet.

Sådana analyser görs dock inte i medierna, som i stället uppmärksammar Judicial Watch, en amerikansk sajt som specialiserat sig på myndigheters »mörkläggning«; i detta fall att tre unga kvinnor uppges ha dött till följd av Gardasil. Att påståendet saknar grund får allmänheten veta i finstilta rättelser, men först efter att det stora larmet har gått.

Mer detaljer om denna mediecirkus finns att läsa i en artikel av Simon Chapman, professor i folkhälsovetenskap i Melbourne (BMJ 2007;334: 1195).