Ideligen hör man att det skulle vara oetiskt att tjäna pengar på att göra sjuka människor friska. Varför? undrar jag. Finns det mycket bättre saker att tjäna pengar på?

Det är fullt tillåtet att tjäna pengar på att göra friska människor sjuka eller till och med döda genom att tillverka, marknadsföra, transportera och sälja cigaretter.
Det är också tillåtet att framprovocera karies, fetma och diabetes genom att starta de enorma godisbutiker som finns numera och som inte säljer något annat. I dagens samhälle fyller dessa inrättningar knappast någon vettig funktion.

Så länge Capio Heart Center fanns, arbetade jag regelbundet som hjärtkirurg där och gjorde mitt absolut bästa, liksom jag även gjorde på mitt ordinarie jobb. Hade jag inte haft betalt så skulle jag naturligtvis inte gått dit. Eftersom skatten på min lön översteg 50 procent (som vanligt, kan man tillägga), så tjänade samhället som helhet bättre på mitt jobb än jag gjorde själv. Det fanns därför ingen grund till missunnsamhet.
Jag vet inte vad Capio hade för ekonomi, men jag förmodar att om de inte skulle ha haft någon vinstmöjlighet, så skulle de inte ha haft något intresse av att driva vården över huvud taget.

Vinst kan inte vara något fult i sig. Hade jag inte haft vinst av mitt ordinarie jobb så skulle jag inte ha gått dit heller.