Huvudvärk, värk i kroppen och förkylningar är övergående och en naturlig del av varje människas liv. Trots detta har Apoteket AB nyligen i en rad pressmeddelanden och annonser meddelat att svenskarna när de tar receptfria läkemedel mot bland annat värk och förkylning använder »för lite, för sent och fel medicin«. Sveriges läkemedelsmonopol gör därmed en kraftig markering mot sin hittills starka ställning som en garant för oberoende läkemedelsinformation.
Man sällar sig i stället till en sedan tidigare välbefolkad ringhörna, där läkemedelsbolagen länge gjort allt för att göra så många tillstånd som möjligt till behandlingskrävande sjukdomar. Se bara på hur vi numera får avancerade behandlingar mot allt från åldersrynkor till måttligt förhöjda blodfetter – inget av dessa tillstånd är en sjukdom.

Man kan bli både betryckt och bekymrad över att Apoteket överger sin ställning som trovärdig upplysare om hälsa, sjukdom och egenvård. Samtidigt ska vi kanske vara tacksamma för att Apoteket så tydligt visar upp sin kursändring.
Nu ska det tjänas pengar! Hur åstadkommer vi det? Jo, fler måste köpa våra produkter! Vilka köper våra produkter? De som känner sig sjuka! Alltså måste fler känna sig sjuka.
Därför mottar svenska folket nu rikligt med information om att man bör behandla förkylning och okomplicerad värk. Hälsa är en subjektiv upplevelse, och därför minskar sådan information allas vår känsla av hälsa och ökar därmed kanske Apoteket ABs intäkter. Detta visar också hur svårt det är att hålla vinstintresset borta, även om verksamheten ska »bidra till en bättre hälsa«, som det heter i företagets affärsidé.
Som läkare kan man i stället bli förfärad över att så många som två tredjedelar behandlar sin snuva. Förkylning är en virusinfektion som är ett normaltillstånd – så vanlig är den.
Det är friskt att vara förkyld! Lindrig vardagsvärk lindras av sömn, vila, vätska, stretching eller massage som åtgärdar grundproblemet. Det är sunt att inte medicinera bort kroppens signaler! Vägledning av detta slag får vi nog förgäves leta efter i information från företag som tjänar pengar på sjukdom.Förkylning – ett normaltillstånd …