Generikareformens ikraftträdande 2002, som medförde generikabyte på apoteken, har inneburit mycket lägre samhällskostnader. En särskild grupp utgörs av läkemedel som på grund av snävt terapeutiskt fönster inte får bytas mellan original och generiskt preparat av apoteken [1].

De försäljningsmässigt stora preparaten gabapentin och lamotrigin ingår i denna grupp. För antiepileptiska preparat kan små skillnader i läkemedelskoncentrationerna medföra signifikanta skillnader i behandlingseffekt och biverkningar. Därför fastställde Läkemedelsverket under 2004 respektive 2005 att gabapentin och lamotrigin inte är utbytbara. Detta innebar också att de inte fick bytas på övriga indikationer.
Mellan den 1 oktober 2006 och den 30 september 2007 uppgick öppenvårdsförsäljningen i riket av lamotrigin till ca 138 miljoner och av gabapentin till ca 86 miljoner kronor [2]. Tabell I visar att övergången mellan original- och generikapreparat är liten och mycket varierande mellan landstingen [2]. Ett byte av originalläkemedel till generiskt lamotrigin och gabapentin skulle i Sverige motsvara en sänkning av årskostnaderna med ca 100 miljoner kronor.
Endast 20 till 30 procent av dygnsdoserna av lamotrigin och gabapentin i Uppsala län receptförskrevs via neurologkliniken. Psykiatrin är den stora förskrivaren av lamotrigin och primärvården för gabapentin. Enligt Läkemedelsverkets bedömning är det vid förskrivning vid bipolär sjukdom och vissa former av neurogen smärta möjligt med övergång till generika.

Vid epilepsi måste riskerna med byten vägas mot andra kostnader och förlust av livskvalitet, tex anfallsgenombrott med förlust av körkortstillstånd och biverkningar. Det italienska epilepsisällskapet rekommenderar [3] att inte byta preparat hos anfallsfria patienter, men att överväga generikapreparat vid nyinsättning och vid otillräcklig anfallskontroll. Dokumentet kan tjäna som diskussionsunderlag.

Så länge det finns betydelsefulla prisskillnader mellan originalpreparat och generika som inte får bytas av apotek finns det anledning för enskilda förskrivare och landstingsorganisationerna att mera ingående diskutera sina förskrivningsmönster.
*
Potentiella bindningar eller jävsförhållanden: Peter Mattsson har erhållit arvode för föreläsningar/utredningsarbeten av GlaxoSmithKline AB, Pfizer AB, AstraZeneca AB och Sanofi-Aventis AB och medverkat i klinisk prövning med NeuroSearch A/S och Quintiles AB. Peter Mattsson och Thomas Lindqvist är medlemmar av Läkemedelskommittén i Landstinget i Uppsala län.