I en debattartikel i Läkartidningen 12–13/2008 (sidorna 873-4) beskriver professor emeritus Rolf Zetterström våra åsikter om snus på ett sätt som kan förleda läsaren att tro att vi anser snusning acceptabelt under graviditet och amning. Vidare skriver han att vi förnekar alla hälsorisker med snus.

Vi har sagt det förut och säger det gärna igen: gravida och ammande kvinnor bör inte använda nikotin i någon form, vare sig från cigaretter, snus eller nikotinläkemedel. Om detta råder det inget tvivel hos någon. Vi har heller inte någonsin uttalat att snus är helt ofarligt från hälsosynpunkt. Vad vi sagt är att snus i alla situationer är väsentligt mycket mindre farligt än cigaretter. Om detta är den vetenskapliga världen enig. Många sjukdomsrisker skulle försvinna helt och övriga minska betydligt.

Vår kritik av Gunilla Bolinder och lobbyorganisationen »Läkare mot tobak« har inte avsett deras bristande vetenskaplighet, utan de negativa effekterna av deras vinklade budskap till allmänheten.
Vi menar att desinformation under vetenskaplig täckmantel om olika tobaksprodukters hälsoeffekter är oredlig och kontraproduktiv. Framför allt bidrar det inte till en förbättrad folkhälsa.
Över hälften av Sveriges vuxna befolkning tror felaktigt att snus är lika farligt som eller farligare än cigarettrökning. Detta trots att den vetenskapliga världen sedan länge konstaterat att det finns en dramatisk riskskillnad till snusets fördel.
Desinformationen av befolkningen riskerar medföra att människor blir kvar i sin rökning i tron att snus är minst lika farligt. Gunilla Bolinder och »Läkare mot tobak« måste ta sin del av ansvaret för detta.

Zetterströms inlägg innehåller dessutom ett svårbegripligt avsnitt om EU och snusförbudet i Europa. Han refererar till en nyligen publicerad rapport från en vetenskaplig expertgrupp som enligt honom skulle ha rekommenderat ett fortsatt förbud. Zetterströms uppgifter om rapportens innehåll är felaktiga.
Expertgruppen har inte haft uppdraget att uttala sig om nuvarande förbud och gör inte heller det. Rapporten beskriver snusets potentiella hälsoeffekter, men betonar också den gynnsamma effekt snuset haft på den svenska folkhälsan.
Svenska män röker minst i Europa och har också de lägsta rökrelaterade sjuk- och dödstalen. Många faktorer har naturligtvis bidragit till denna gynnsamma utveckling, men det som skiljer ut Sverige från övriga europeiska länder är att hos oss har de hälsofarliga cigaretterna bland män till stor del konkurrerats ut av en tobaksprodukt med dramatiskt lägre hälsorisker, nämligen det svenska snuset.