Som tonårsförälder är jag van vid att få rättmätig och mindre rättmätig kritik. Jag beklagar om jag var oklar vid beskrivningen av variationskoefficientens betydelse vid definitionen av hjärtinfarkt och vill därför tacka Peter Eriksson för hans fina förtydligande av begreppet.

Statistik är ett svårt ämne, men möjligen underskattar drEriksson läsarna av Riks-HIAs manualer och Läkartidningens läsare. Troligen vet de flesta ur denna läsekrets vad variationskoefficient står för. Dessutom är just den delen inte något nytt, utan redan år 2000 [1] definierades beslutsgränsen för hjärtinfarkt som ett troponinvärde överstigande 99:e percentilen i en referenspopulation i kombination med det krav på variationskoefficent som dr Eriksson beskriver. Sannolikt har många förstått denna definition tidigare.
Mitt korta referat syftade i första hand till att beskriva den främsta nyheten i ESC/ ACCF/AHA/WHF Task Force-dokumentet från 2007 [2], vilket var indelning av hjärtinfarkt i fem nya klasserna. Jag hoppas att den delen av mitt referat inte var obegriplig för dr Eriksson.