I Läkartidningen 17–18/ 2008 publicerades en klinisk översikt avseende blödningstidsbestämning (BT) och dess roll av Radulovic och medarbetare [1]. De granskade flera studier som rapporterade resultat vid utredning av blödningsbenägenhet inför njurbiopsi och leverbiopsi.
Manno och medarbetare rapporterade att det inte var någon skillnad i blödning vid njurbiopsi vare sig patienterna hade normal eller förlängd BT [2]. Vid utredning inför leverbiopsi rapporterade Boberg och medarbetare att patienter med förlängd BT hade signifikant större risk att drabbas av blödning efter leverbiopsi [3]. Dessa studier är utförda på icke friska patienter där allmäntillståndet kan tänkas komplicera tolkningen av resultatet av BT.

Vid avdelningen för käkkirurgi, odontologiska institutionen, Karolinska institutet, har vi nyligen genomfört en liknande studie rörande preoperativ screening av friska unga elektiva patienter inför ortognatkirurgi [4]. Med anledning av samstämmiga resultat med Radulovics och medarbetares artikel i Läkartidningen önskar vi komplettera med att rapportera resultat från denna elektiva grupp av unga friska individer.

Ortognatkirurgi används för att korrigera dentofaciala avvikelser. Kraftig blödning under operationen är en allvarlig men ovanlig komplikation. Olika preventiva strategier som tex preoperativ screening för blödningsrubbningar, olika blodstillande läkemedel under operationen samt hypotensiv anestesi används för att minska den peroperativa blödningen.
Studien baseras på 151 konsekutiva unga (medelålder 23 år) elektiva patienter planerade för ortognatkirurgiska ingrepp. Preoperativt screenades patienterna med BT (Surgicutt) som visade förlängd BT hos 20 patienter (19 kvinnor, 1 man). Efter ytterligare utredning kunde man påvisa trombocytfunktionsdefekt hos 10 av dessa 20 patienter. BT gav således en alltför hög andel positiva resultat.
Vidare kunde vi inte i denna grupp påvisa någon korrelation mellan peroperativ blödning och en förlängd BT. Det var som nämnts en stark övervikt av kvinnor med förlängd BT i vår studie (19/20). Iandra studier har det rapporterats att detta kan bero på skillnader i blodkärl och bindväv [5] samt att kvinnor har skörare hud [6].

Konklusionen blir därför att rutinmässigt användande av BT för hemostatisk screening preoperativt av friska elektiva patienter inför ortognatkirurgi inte kan rekommenderas framför allt på grund av ett stort antal falskt positiva test.