Lundakirurgerna Ekelund och Frederiksen påtalar i LT 35/2008, sidan 2350, att SBU kastar ut barnet med badvattnet när man underkänner kir-urgi som en effektiv behandling för feta sömnapnoiker (en i övrigt vanlig kombination). SBU har i sin analys av problematiken sållat bort ett antal artiklar, som påvisar god effekt av viktreduktion med kirurgi på sömnapné, då dessa inte anses fylla gängse formella krav på kvalitet. Kirurgkollegerna i Lund oroar sig med rätta över detta.

All klinisk erfarenhet visar att viktreduktion, oavsett metod, har effekter på sömnapné, men det medges att många av dessa studier inte håller full vetenskaplig nivå. Vid vår enhet opererar vi inte, men en massiv klinisk erfarenhet har lärt oss att för många bukfeta män är VLCD-behandling (proteinpulver) i 8 veckor, följt av gängse kost, motion och beteendeterapi en synnerligen effektiv behandling som hjälpt många att lämna tillbaka CPAP-apparaten och få ett nytt och piggare liv.
Lundakollegerna ser SBUs restriktivitet som en viktig orsak till att en bra behandlingsform som kirurgi tappas bort. Detsamma gäller andra behandlingsformer, även om kirurgi tveklöst ger störst viktnedgång. 10 kg hos oss kan dock räcka långt, och många menar att kommer man bara under ett individuellt tröskelvärde förbättras sömnapnén dramatiskt.

En färsk rapport om sömn-apné vid diabetes understryker behovet av viktreduktion men är tveksam till realismen i sådan terapi och fokuserar sedan på CPAP-utrustning [1]. Mötet vid vilket detta dokument togs fram sponsrades av en av världens största till- verkare av CPAP utrustning …