I Läkartidningen 39/2008 (sidorna 2649-50) finns en artikel, »Alkoholpreventivt arbete behöver riktade pengar«. Det är rätt och bra som står där, men man når inte ända fram till effektiv prevention.
Alla länder i Europa har stora alkoholproblem. Bästa lösningen är motbok för köp av alkohol, som i Sverige 1905– 1955. Kan införas snabbt, är billigt och effektivt. Behovet är enormt. En tredjedel av sjukvårdens, 50 procent av socialvårdens, 80 procent av polisen, rättsväsendets och kriminalvårdens kostnader beror i Sverige i grunden på alkoholanvändningen.
Alla europeiska länder har liknande problem. Stora pengar, som motsvaras av ett stort lidande, helt i onödan. Nämnda samhällsfunktioner är överbelastade av arbete – de skulle klara sina uppgifter med god marginal, om vi hade motbok. Köerna försvann och det blev pengar över till ökad välfärd. Människors livskvalitet ökade avsevärt. Naturligtvis vill alla ha detta och i hela Europa. På läkarinitiativ kunde man 1905 – vi kan också.
Många tror att information om alkoholens skadeverkningar ska minska konsumtionen. Information sedan mer än 50 år pågår. Konsumtionen accelererar. Vi ska fortsätta informera men inse att det inte räcker.
Alkoholkonsumtion verkar vara tvingande i umgängeslivet och i stora mängder, ofta. Skadligheten behöver jag inte gå in på. Att vara missbrukare/beroende är ett helvete. Alkoholinducerad brist på omdöme och ansvarskänsla leder till brott. Sitta i fängelse för något man gjort i fyllan är illa, inte bara för den som sitter där.
Jag, född 1932, var barn och även vuxen under motbokstiden, så jag vet att människor levde bättre då med högst måttlig alkoholkonsumtion. Det var självklart att umgås och ha trevligt utan alkohol. Motbok fick man (med få undantag) först vid 25 års ålder, då hjärnan är någorlunda färdigvuxen/utvecklad/tålig för alkohol i måttlig mängd. Köpa alkohol vid 18 år som nu är ett insiktslöst misstag.
Vid 25 år hade man lärt sig att umgås utan alkohol. Vid 50-årskalas och liknande fick männen »en sup till sillen«, män och kvinnor 1–2 glas vin till maten, en liten konjak respektive likör till kaffet, de som ville ha. Man förväntade sig inte mer. Ingen blev full, otrevlig, aggressiv eller farlig.
Nu börjar 12–13-åringar tänka alkohol = fest. De och äldre ungdomar super sig asfulla, spyr och tror att detta är fest. Jag önskar dem bättre. Under motbokstiden drack kvinnor nästan inte alls – bra för foster och för barns och ungdomars trygghet. Mamma var alltid nykter – pappa näs- tan alltid. Hade han druckit, var han extra uppsluppen och pratsam – litet rolig, tyckte barn. Alkoholdosen var liten, och det var långt emellan. Jag såg aldrig en full person under min barndom.
Regeringen som tog bort motboken 1955 hade nog glömt hur det varit före 1905. Nu är vi där igen. Behovet av motbok är stort, och i hela Europa. Ingen annan åtgärd är lika bra för människorna. Av solidaritet med alla som lider ska vi kräva av regeringarna att de inför motbok. Information om motbok och dess välsignelse för folken ska tas upp i Bryssel och med Ryssland och övriga öststater, tillsammans med inbjudan till samarbete för bättre folkhälsa osv – bättre livskvalitet.