Jaha, då har man blivit utlagd på nätet … på Doktorsguiden.se! Äntligen har vi fått en sajt där vem som helst när som helst anonymt kan gå in och betygsätta valfri doktor. Själv hade jag bara gjort mig förtjänt av fyra stjärnor. Jag som alltid tycker att jag försöker göra mitt bästa och se hela patienten. Men det verkar inte vara tillfyllest. Skriv då en kommentar, snälla nån, så jag vet hur jag ska bättra mig!

Jag vet inte hur ni känner, ni övriga dryga 13 000 ur läkarkåren som figurerar på samma sajt. Jag drar paralleller till betygsättning av restauranger i Guide Michelin. Känner mig lite reducerad till en dålig biofilm som bara fick fyra getingar i Expressen.
Men den stolte upphovsmannen säger att det inte är meningen att hänga ut någon. Nehej, vad skönt, men jag känner mig uthängd ändå, utvikt på nätet. Vill ni ha bild på mig också?
Men visst är det bra att man kan få ett omdöme om sin läkare. Ett omdöme i mitt tycke inte helt objektivt och rättvisande. Nu ska dessutom HSAN- och Lex Maria-ärenden in på samma sajt.

Någon har sagt mig att undersökningar visar att patienter företrädesvis anmäler den doktor som de blivit dåligt bemötta av, alltså den som inte visat dem någon empati. Någon annan har sagt mig att frågar man en patient om hon önskar en empatisk doktor eller en kompetent doktor, så väljer hon det senare. Hm, jag hoppades att jag var både–och …

När jag hade hämtat mig lite efter nederlaget på Doktorsguiden loggade jag in mig igen, och då såg jag att de fyra stjärnorna jag fått var resultatet av endast två röster! Två patienter av alla de många, många som jag träffat under mina år som arbetande doktor! Och så mindes jag alla dagens rosor jag fått, alla mina möten med patienter som, även om de kanske led av en obotlig sjukdom, ändå kände sig sedda, välinformerade och omhändertagna. Jag tänkte på kramar, utväxlande av blickar av samförstånd, och små ord av bekräftelse på god patientkontakt. Och då kändes det mycket bättre.

Jag kan bara instämma i Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholms kritik mot Doktors-guiden.se. Men upphovsmannen, han lovar mera »tyngd« åt sajten. Och om han lyckas med den uppgiften, ja, det återstår att se.



En ny medarbetare?